Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.07.2010, 17:30
St@chu napisał(a):Wyświetl post
http://wybory.gazeta.pl/wybory/1,106...PO_wygral.html

Dość to zaskakujący wynik, gdyż i wg. mnie Marszałek wypadł dużo gorzej niż poprzednio, a może raczej Kaczyński się lepiej zaprezentował...
Dla tego zaskakujący, kto się spodziewał jakiegokolwiek innego wyniku w sondażu.

Nie od dawna wiadomo, że w naszym kraju każdy sondaż, np. dotyczący zaufania do polityków, oceny ich pracy itp. opiera się wyłącznie na tym, czy osoba pytana lubi danego polityka, czy nie.

A nie na faktycznej ocenie pod kątem zadanego pytania.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Eh strona mi się zamknęła i mojego posta diabli wzięli.

W skrócie

1. Nowe twarze w polityce, które nie zostały umoczone w czasie zmian 89r. bezpośrednio przed nimi, a także po nich. Przyklady: Poncyliusz, Arłukowicz, Nitras, Piechociński
Nie ważny jest wiek tych polityków, a ważne ich realne działanie i powiew świeżości jaki mogą wnieść do tego stęchniałego grajdołka.
2. Odejście dyskursu publicznego od spraw z przeszłości, czyli zbrodni Okrągłego Stołu, "zbrodni" lat 90-tych, "zbrodni" po 2000 roku na rzecz szeroko idących zmian w takich dziedzinach życia jak polityka zdrowotna, reforma emerytalna, integracja wewnetrzna, czy sprawy międzynarodowe
3. Koniec z polityką podziału na lepszych i gorszych. Tych co lewej i tych z prawej. Tych z naszej Polski i z waszej Polski.
4. Odpowiedzialność polityków wobec wyborców, którzy oddali na nich głos. Przełożenie się działalności polityki centralnej państwa na różne regiony kraju.
5. Ustawa o wymaganiach na poszczególne urzędy w państwie: premier, prezydent, marszałek etc. która jasno określa jakie wymagania ma spełnić kandydat na dany urząd (egazmin z wiedzy o Polsce, znajomość języków, doświadczenie z pracy w instytucjach publicznych, szeroka wiedza z dziedzin prawno-ekonomiczno-społecznych, obycie międzynarodowe)

Nowe twarze w polityce jednak są - jak sam wskazałeś, Arłukowicz, Poncyliusz, ale takich osób jest więcej. Nie wiem czy akurat Piechociński (rozumiem że ten z PSLu) to jest dobry przykład, bo on akurat to stara wyga sejmowa.

Ale wbrew pozorom to nie chodzi o to, czy ktoś jest nowy (bo Palikot też jest nowy, a świeżości nie ma, tylko smród), tylko to jakim jest człowiekiem. Moim zdaniem to co ostatnio wyprawiają ludzie z PO jest zwyczajnie kompromitujące - dziwię się, że nikt z tych młodszych polityków nie ma odwagi powiedzieć, że on w takiej partii która trzyma Palikota nie będzie marnować czasu.

Więc ja może poczekam, aż ten powiew świeżości przyniosą porządni, kompetentni ludzie, a nie osoby dla których Palikot jest wzorem. Wolałbym, żeby Ci młodzi Platformy nigdy do polityki nie trafili, bo mają jeszcze mniej do zaoferowania niż stara powska gwardia, przy nich Tusk i Schetyna to tytani intelektu i kompetencji.

Pozostałe kwestie to raczej zbiór życzeń, które nigdy się nie spełnią, bo świat inaczej jest skonstruowany. Wątpię też, by którykolwiek polityk zgodził się na to, by ktoś go egzaminował.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa