Wyświetl pojedynczy post
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.06.2010, 19:10
MCDave napisał(a):Wyświetl post
Tylko że na zawodach lekkoatletycznych wystarczy Ci cieć ze stoperem. Żadnych większych umiejętności mieć nie powinien. W piłce sędziowie mają znacznie trudniejsze zadanie. Jeśli im to ułatwisz wprowadzaniem powtórek to - de facto - nic już nie będą mieli do roboty. Co się więc stanie jeśli przyjdzie im sędziować bez kamer? To trochę jak z komputerem - rozprzestrzenił się i dzieci nie potrafią pisać długopisem.
Na okręgowych zawodach lekkoatletycznych wystarczy cieć ze stoperem. Na meczu I ligi polskiej wystarczy trzech biegających panów. Na meczu w B klasie wystarczy nawet jeden pan biegający razem z piłkarzami. Natomiast kiedy wkraczamy w wyższe szczeble rozgrywek to jednak rzeczywistość jest zupełnie inna.

Jakie "nic już nie będą mieli do roboty"? Przecież tu nie chodzi o to, żeby sędziował komputer. Chodzi o to, by w tych punktach, gdzie nie wystarcza ludzkie oko, trochę to oko wspomóc. Ja mam tu na myśli przede wszystkim spalone i bramki. Nie popadaj w skrajności. Zapis video ma pomóc, a nie wyręczyć.

Nie wszystko jest proste - wprowadzenie zapisu video musi być przemyślane, trzeba się zastanowić nad każdym szczegółem. I nie można oczekiwać cudów. Nie ma sytuacji idealnych, ale jeśli można coś ulepszyć, to trzeba z tego skorzystać. Mądrze. Dążmy do tego by sędziowie popełniający świadome błędy mieli coraz mniejsze pole do popisu, bo to z pięknem piłki nie ma nic wspólnego. A czasem aż ciężko uwierzyć, że sędzia na takim poziomie nie widzi metrowego spalonego. Trudniej byłoby strugać głupa po obejrzeniu powtórki. To już chyba tylko hardkory by się zdecydowały.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 30.06.2010 o godz. 19:22.
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując