harthausen napisał(a):

Klose strzelił 13 budę w MŚ i zrównał się z Pele. Żeby zrównać się z Ronaldo, który prowadzi potrzebuje jeszcze 3 oczek, a Niemcy dalej grają, szansa jest.
Co by tu o rezerwie Polaków wobec Niemców nie gadać - jest od kogo się uczyć i ten ktoś jest niedaleko, za miedzą.
Ale po co , przecież lepszy jest Wydział Szkolenia PZPN pod przewodnictwem samego Jerzego Engela
|
Dokładnie harthausen
Przez wiele lat Niemcy potrafili zdobyć mnóstwo medali MŚ i ME mimo że nie są bardziej utalentowani sportowo od Polaków. Nie dość tego, bardzo często potrafili zrobić dobrą reprezentację z niemal
niczego (Podolski ledwo 2 gole strzelił w sezonie!). To Hiszpanie, Francuzi, Portugalczycy itd mieli lepszych i droższych piłkarzy.... a Niemcy mieli medale
Ale u nich wszytko jest dobrze zorganizowane pod kątem reprezentacji. I szkolenie i pewna ciągłość myśli szkoleniowej.... a u nas? Typowy bałagan i chaos.... Z przykrością to mówię typowo polski bałagan i chaos.
Chciałbym żebyśmy pracowali tak systematycznie i programowo z młodzieżą, kadrą itd jak Niemcy. Żebyśmy coś potrafili ugrać na wielkich imprezach a nie żyli tylko wspomnieniami....
MCDave napisał(a):

Mnie nie zdziwił ani wynik meczu ani rozmiary zwycięstwa Niemców. W końcówce mogli zresztą strzelić jeszcze ze 2 bramki, tyle że zabrakło zwykłej determinacji. Anglicy i kibice angielscy powinni wreszcie zejść na ziemię i uświadomić sobie, że mają: słabiutki atak,towarzystwo wypalonych i przereklamowanych emerytów w kadrze no i nie mają bramkarza. To nie jest wina trenera. Jeśli ligę opiera się na obcokrajowcach (ilu piłkarzy Chelsea, MU i Arsenalu biegało dzisiaj po boisku? A ilu piłkarzy samego Bayernu było u rywali?), a do tego polega na 4 mocnych klubach które od 20 lat grają między sobą i reszcie walczącej o utrzymanie to nie ma czego szukać w MŚ i ME. Mam tylko nadzieję, że za 2 lata media oszczędzą nam opowieści o Rooneyu, który to ma w pojedynkę podbić całą Europę, choć od pół roku gola w kadrze nie strzelił...
|
To też ma znaczenie, o czym pisałem również. Brak Anglików w lidze angielskiej. Żenada.
Ten sam wybór jest przed naszą kopaną nędzną ligą i kadrą:
Albo droga siatkarzy - liga oparta na Polakach to i sukcesy reprezentacji (w pewnym uproszczeniu)
Albo droga koszykarzy męskich - liga oparta na importach.... to i reprezentacja badziewna, skoro Polaków tam nie ma to gdzie mają się ogrywać?
PS
MCDave
Powtórzę specjalnie dla Ciebie

Niemcy umieściłem obok Brazylii, Argentyny i Hiszpanii jako 1 z 4 kandydatów na MŚ
Ale też nie możesz pisać o oceniać ich gry po 1 meczu (takim jak dzisiaj)
bo był też mecz z Serbią i ciężki mecz z Ghaną!
(pomijam kontuzje i kto za Bastiana w środku?)