Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.06.2010, 13:08
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Tak, ale pozostaje jednak duża grupa ludzi, która nie poszła na pierwszą turę gdyż i tak wiedziała, że dalej przejdą K&K. Teraz część z nich może ruszyć, gdyż będzie chciała zagłosować. Jeszcze inna grupa wśród niegłosujących w I turze może się zmobilizować na zasadzie "nie oddam prezydentury Komorowskiemu/Kaczyńskiemu". Z wyjazdowiczów część może zagłosować w miejscach wypoczynku. Za granicą zmobilizować się może znacznie więcej ludzi, np. na wyspach pod wpływem wyboru Polonii amerykańskiej z I tury. Mimo wszystko elektorat Napieralskiego będzie jednak kluczowy.
Nie wydaje mi się żeby ilość głosujących za granicą znacząco wzrosła, gdyż 167 tys. głosów to i tak rekordowy wynik. Jak dojdzie 10-20 tys. głosów to maksimum.
Nie znalazłem nigdzie informacji o ilości pobranych zaświadczeń, ale nie wydaje mi się żeby to były jakieś ogromne liczby, może kilka-kilkanaście tysięcy w skali kraju.
Zmobilizowanie niegłosujących w I turze wyborców przy tej pogodzie i usypiającej kampanii to jest mission impossible. W 2005 roku zmobilizowano dodatkowo na II turę jakieś 200 tys. głosujących, a pamiętamy jak ostra była wtedy kampania.