Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.06.2010, 18:45
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
A dla mnie to chorągiewka, która zrobi wszystko by jak najbardziej samodzielnie rządzić (szkodzić) i siać propagandę w TVP. Okazało się, że ludzie o lewicowych poglądach są liczącą się siłą i niestety trzeba o nich zabiegać oraz zrobić kilka rzeczy po ich myśli. Kaczyński zaraz po wyborze o nich zapomni i zacznie szkodzić. Zwykłe mydlenie oczu.
To ciekawa definicja chorągiewki. Bo wydaje mi się, że chorągiewką jest raczej ten, kto zmienia poglądy w zależności od tego, co mu się opłaca, a nie ten, kto poglądy ma te same, a jedynie zmienia sposób ich prezentacji czy określenia używane w stosunku do konkurentów.

Cytat:
Możesz rozwinąć? Nie mam pojęcia o, czym piszesz (bez przekąsu - porostu nie wiem).
Wszyscy na świecie wiedzą, że talibowie (al-qaida czy terroryści, jak zwał, tak zwał) lubią atakować w sytuacji, gdy w debacie wyborczej pada hasło wycofania wojsk. Tak było np. w Hiszpanii, gdzie tuż przed wyborami (3 dni) miały miejsce zamachy, a socjaliści atakowali rządzących za wysłanie wojsk do Iraku. Tak też bywało w przypadku innych wyborów, gdzie Talibowie przed wyborami nasilali ataki na wojska tych państw, gdzie taka opcja się pojawiała.

Komorowski wystrzelił w kampanii mówiąc o możliwości wyjścia z Afganistanu zaraz po śmierci polskiego żołnierza - tylko po to, żeby zgarnąć kilka punktów procentowych, bo przecież zaraz po tym, jak przejął pełnienie obowiązków prezydenta przedłużył misję w Afganistanie.

No i już nawet nie zamierzam przypisywać mu skutku w postaci śmierci kolejnego żołnierza kilka dniu później (3 dni?), ale zagrożenie życia naszych żołnierzy z całą pewnością po takich wypowiedziach wzrosło. Uważam to za karygodną nieodpowiedzialność polityka, a jeśli jeszcze motywacją jest zdobycie kilku dodatkowych procentów to uważam to za zwykłą hańbę.

Cytat:
Tak jeszcze abstrahując, Tusk powiedział coś, co powinien był powiedzieć dawno i powinien przypomnieć w decydującym momencie kampanii przed drugą turą, mianowicie: "dajcie nam rządzić przez rok, w którym można wiele zrobić, a po roku nas rozliczycie" - mniej więcej, charakter pozostaje.
Nie wiem, czy chcę ryzykować.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa