Od momentu kiedy Celtowie wyeliminowali Cleveland - zacząłem im kibicować. I tak byłem zaskoczony że dali taki odpór Lakers. Mając jednak słabszy skład od Lakersów (pierwsza 5) nie liczyłem na cud.
Przyczyny porażki Bostonu (w całej serii):
Rondo - kopia Kida - świetny przegląd sytuacji, świetne wejścia podkoszowe, mistrz przechwytów itd ale jednocześnie taka cegła w ręce z dystansu jak Kidd! Tylko 66% z wolnych - dystansu w ogóle nie ma a pół dystans również słabiutko. Pozbawia Siebie i zespół z 5-8 punktów przez to że nie ma rzutu pół dystansowego na mecz. Jeśli wyeliminuje tę słabość to może być najlepszym rozgrywającym ligi. Mimo to grał dobrze
R.Allen - to że gra nierówno i co 2 mecz mu wyjdzie to OK ale jeśli kilka kolejnych meczy gra na poziomie 1-2 rzuty celne z gry na 10-12? 1 na 3 mecze to za mało..... Zawiódł
Pierce - On akurat gra to co powinien grać. Grał dobrze w serii
Garnet - czas płynie nieubłaganie. W zbyt wielu meczach za mało zbiórek, bloków i punktów. Właściwie powoli staje się graczem dystansowym. A jeśli nie on to kto ma wejść pod kosz? Zawiódł...
Perkins - dobry w obronie przecinak. W ataku tylko zbijak, ale i tak jak na dobrego obrońcę zbiórek trochę za mało. Słabo
Rezerwowi. Tu powinny byc jednak 2 inne nazwiska
Wallace- czego wymagać od 37 latka.... Pod kosz nie wejdzie, owszem od czasu do czasu coś rzuci, coś zbierze... Słabo
T.Allen - solidy defensor w ataku za słaby. Grał to co potrafi
N.Robinson - kilka wystrzałów energetycznych to za mało. Ale czy Rivers nie powinien go wpuszczać częściej. Zbyt nierówny ale miał swoje wielkie chwile
Davis - jedyny "center" ofensywny - że tak napiszę. Jedyny który wchodzi pod kosz rywala i coś próbuje... Nierówno ale nie było najgorzej
Podsumowując - pomimo że niby ławka Lakers słabsza od Bostonu, to jednak właśnie brak Pove czy (zapomniałem nazwiska tego stopera Bryanta co odszedł) widoczny. Zwłaszcza kiedy R.Allen i Garnett grali w serii nierówno.
Myślę że to koniec tych Celtics - pora na zmiany. Ale czy tak będzie?
PS
Rondo nie wiele lepszy od Shaqa w rzutach wolnych..... wymowne