Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.06.2010, 22:01
Dla mnie Glik to jest jedna wielka zagadka. Pierwszy sezon w Piaście, bajka wręcz - drużyna traciła znikomą ilość bramek, a Glik wymiatał aż miło, grał jak na swój wiek i nasze realia po prostu fantastycznie. Następna runda (jesień 2009) już tylko przyzwoita, a za komentarz wiosenny niech posłuży ten filmik...

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...rzejewski.html

...kompletnie nie ten piłkarz, drewniak jakich mało, zero szybkości, zero zwrotności. Jednocześnie przyjeżdża na Bułgarię i Berbatow zostaje przez tego samego Glika kompletnie zneutralizowany, przychodzi mecz z Serbią i Glik wychodzi na Zigica, Lazovicia i Pantelicia i prezentuje się co najmniej bardzo dobrze - walecznie, na maksa skoncetnrowany, właściwie bezbłędny - wyróżnia się grając przy doświadczonym Żewłakowie. Dla mnie jednak wytłumaczeniem jego słabej wiosny jest fakt, że...cały Piast na wiosnę grał fatalnie - od Olszara, po Glika czy Wilczka. Dlatego też myślę, że warto chłopakowi dać szansę, bo potencjał ma naprawdę wielki, na rasowego środkowego obrońcę, potrzebuje po prostu dobrej drużyny, w której dostanie bodźca do rywalizacji, będzie miał trenera, który odpowiednio go fizycznie do sezonu przygotuje. Bo wszystko na to wskazuje, że po prostu dalsza gra w Piaście blokowała jego rozwój. Ale to już każdy widzi na swój sposób.

Co do Sadloka, dla mnie jest to świetny materiał na defensywnego pomocnika - z konieczności przerobiono go na środkowego obrońcę, ale bardziej widze go jako ewentualnego następce Sobola. Widać po prostu, że grając na środku ma jeszcze pewne braki w ustawianiu się do przeciwnika i w grze w powietrzu, trafiając na silnego, wysokiego zawodnika dobrej klasy miewa spore problemy. Jednocześnie ma on zdolność wygrywania pojedynków 1 na 1 i w obronie, i w ataku, do tego bardzo dobrą technikę, celne podanie i przynajmniej w warunkach ligowych, duże opanowanie.
Odpowiedz cytując