|
Chciałbym zaproponować wam przy okazji pisania swoich opinii aby każdy zrobił swój subiektywny ranking na kogo zagłosowałby w drugiej, trzeciej i tak dalej kolejności. Do tego mile widziany krótki 1-2 zdania komentarz. Proponuję aby jeśli są osoby na które za żadną cenę byśmy nie zagłosowali też uzasadnić.
Dla przykładu
1. Jan ixiński - odpowiada mi jego polityka zagraniczna a to uwazam za nadrzedne
2. Zenon ygrek - bo ma takie a takie cechy.
3. ktośtam-
Pozwolę sobie zacząć.
1. Jarosław Kaczyński - silny polityk, posiada mocne zaplecze polityczne a więc to co mówi może być zrealizowane, obecny program kandata oraz działalnośc jego obozu politycznego za czasów tworzenia rządu pokazują, że (moim zdaniem) stawiają na funamentalne sprawy dla kraju.
2. Marek Jurek - ideowy polityk. Potrafiłby porozumieć się z prawicą i z pewnością znalazłby w niej szybko politycznego sojusznika. Jego silne odwołanie do chrześcijaństwa i wartości ogólnoludzkich (które ja osobiście uważam za nadrzędne) sprawiają, że spokojnie mógłbym ufać jego poglądom np na kształcenie i wychowywanie w Polsce. Myślę, że bardzo rozsądnie podchodziłby do wszelkich pomysłów implikowania do Polski różnych naleciałości z kultur innych krajów. Pokazał w wywiadach, że rozumie na czym polega globalna polityka i jak mamy w niej szukać swojego interesu.
3. Kornel Morawiecki - Głośno mówi o problemach jakie nas trawią po nieudanej transformacji ustrojowej. Lepszy od wszystkich uplasowanych na pozycjach od 4-10. Partia którą ja popieram (PiS) znalazłaby z nim wspólny język.
4. Bogusław Ziętek - Kompletnie nie znam tego kandydata z uwagi na niemal całkowity brak jego osoby w mediach. Niemniej jednak jeśli musiałbym powierzyć komuś głos to wolę jemu niż pozostałym kandydatom poniżej (za wyjątkiem JKM) których uważam za osoby działające na szkodę Polski.
5. Waldemar Pawlak - Oddałbym na niego głos gdyby pozostał on lub ktoś z miejsc 6-10. Robiłbym to z bólem w sercu i dużą niepewnością pamiętając jego udział w obalaniu legalnie wybranego rządu Jana Olszewskiego. Jego wybór traktowałbym jako "mniejsze zło" aby nie dopuścić do prezydentury któregokolwiek z panów poniżej.
Na żadnego z poniższych bym nie zgałosował teraz krótko dlaczego
6. Janusz Korwin Mikke - choć czesto mówi o rzeczach prawdziwych z którymi się zgadzam to niestety jego postulaty są całkowicie oderwane od realiów politycznych więc nie można jego wypowiedzi traktować poważnie.
7. Andrzej Lepper - człowiek niepewny, "kryminalista", do dziś nie mogę zrozumieć dlaczego nawet dla własnego interesu nie chciał współpracować z PiSem tworząc rząd. Dziś pewnie miałby znacznie lepszą pozycję i możnaby traktować go poważnie (nawet nie zgadzając się z nim).
8. Andrzej Olechowski - ktoś kto był agentem w państwie uzależnionym politycznie od naszego wroga jest dla mnie skończony jako polityk.
9. Grzegorz Napieralski - gdybym na niego zagłosował to oddałbym swego rodziaju wotum wdzięczności wszystkim komunistom. WYKLUCZONE ! Kandydat ludzi którzy rozgrabili Polskę (uwłaszczenie nomenklatury etc)
10. Bronisław Komorowski - wpadki których nie sposób zliczyć pomijam. Marionetka. On na pewno nie będzie bronił interesów naszego kraju a taka jest rola polityka. Od czasu gdy pełni obowiązki prezydenta utwierdza mnie w tym przekonaniu. Kandydat ludzi, o których co rusz słyszymy, że są zamieszani w afery na szczytach władzy.
Ostatnio edytowane przez LoRd : 09.06.2010 o godz. 17:58.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
|