Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.06.2010, 14:38
Cytat:
Pare stron temu pojawil sie temat Chemitrails. Moge napisac ogolnie tylko co wiem na ten temat oraz zwiazku z Polska powodzia. Chemitrails pojawilo sie nad terenami zalanymi dopiero PO ulewach. Mialy na celu zachamowanie wiekszych skutkow tej powodzi, ktora wywolana byla wybuchem wulkanu na Islandii. Wierzcie mi, gdyby doszlo do tego co uslyszalem to Polska znalazlaby sie w o wiele wiekszym kryzysie gospodarczym niz Grecja.
Eee to te chemitrailsy dobre rzeczy som , a ja żem myślał do tej pory , że złe.

,,
Niektórzy się zastanawiają, czy z gwałtownymi deszczami związku nie ma erupcja islandzkiego wulkanu Eyjafjallajökull, który od marca wysyła do atmosfery tony pyłów.
– Wulkany oczywiście mają wpływ na klimat, ale nie na bieżącą pogodę – objaśnia geolog Mirosław Rutkowski, rzecznik Państwowego Instytutu Geologicznego. – Wybuch, z jakim teraz mamy do czynienia, jest zbyt mały, aby mieć jakiekolwiek skutki dla klimatu. Został „rozsławiony”, bo spowodował zakłócenia w ruchu lotniczym.
Wybuchy wulkanów mają wpływ na klimat, ale nie na bieżącą pogodę
– Gdyby wybuch wulkanu miał jakikolwiek wpływ na pogodę, np. powodowałby kondensację pary wodnej i tworzenie się chmur, skutki w postaci deszczu zanieczyszczonego pyłem mielibyśmy w ciągu kilku dni – potwierdza prof. Mirosław Miętus.
Wielkie wybuchy wulkanów mają więc niekorzystny wpływ na klimat w dłuższej perspektywie.
Tysiące ton pyłu tworzą warstwę, od której odbijają się promienie słoneczne. Pyły mogą zasłaniać Słońce przez długie miesiące. Tak było w przypadku erupcji wulkanu Pinatubo na Filipinach w 1991 roku. Roczna średnia temperatura spadła wtedy o 1 st. C. Podobne skutki miał wybuch amerykańskiego wulkanu Mount St. Helens w roku 1980.''

http://www.rp.pl/artykul/178622,4817...ad_Polske.html