flamengista napisał(a):

Tak, według danych podanych przez stronę oficjalną Amiki Lewy ma 4-letni kontrakt. Tymczasem wedle tego, co można przeczytać o prawie Webstera dotyczy ono tylko kontraktów długoterminowych, czyli 4,5 letnich i dłuższych.
Ale pojawił się mały problem. We wczorajszym wywiadzie Kucharski mówi tak:
Zakładam, że Czarek Kucharski wnikliwiej niż ja analizował przepisy FIFA. Bo to on, a nie ja ma zainkasować za ten transfer 450 tys. € Sądzę więc, że możemy mu zaufać w tej kwestii. To on ma rację, a ja się myliłem. Lewy może za rok skorzystać z prawa Webstera.
|
Bez dwóch zdań ma rację, bo wskazuje na to definicja umowy długoterminowej-dłuzsza niż 3 lata- i nie krótsza niż 5. Czyli można wypowiedzięc umowę i przenieść na mocy prawa Webstera w okresie:
-3 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż trzy lata i krótszej niż pięć, dla graczy, którzy nie ukończyli 28 roku życia),
-2 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż dwa lata i krótszej niż pięć,dla graczy, którzy ukończyli 28 rok życia
Lewandowski mając kontrakt na 4 lata spełnia wszystkie warunki. Lech musi go puścić jeżeli chce zarobić .Wie to Borussia i dlatego nie zamierza przepłacać. Z drugiej strony Lewandowski poświecając 200 czy 300 tysięcy euro otrzymuje podwyżke z pensji polskiej na niemiecka. Czyli jakies 8 razy więcej, bo ma dostac około miliona euro na rok w Borussii. Bilans zysków i strat będzie i tak dodatni.