Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.05.2010, 10:51
Cytat:
Mareq - ja jednak życzył bym sobie innej lewicy, bo to by dobrze zrobiło tym którzy zajmują się tylko potyczkami między sobą bo wiedzą że nikogo innego nie ma - chyba że system który funkcjonuje w USA, ale do tego to kilkanaście jak nie kilkadziesiąt lat i tez nie wiem czy to po pierwsze jest dobra sprawa a po drugie czy una mogło by się to przyjąć.
Pytanie czy potyczki między sobą są spowodowane tym , że nie ma realnego trzeciego konkurenta do władzy , czy celowymi działaniami nastawionymi na polaryzację sceny politycznej w wykonaniu dwóch aktorów ?
Wspomniałeś o systemie anglo-saskim i tam państwo jakoś daje sobie radę , mimo że obydwie główne partie nie mając w zasadzie innych przeciwników , również muszą skupiać się na rywalizacji między sobą i taka rywalizacja wydaje się wystarczająca
Podziały między PO i PiSem można wyostrzyć i skoncentrować na kilku chwytliwych kwestiach.
Zapotrzebowania większości ludzi lewicy (poza pewna grupą twardszego elektoratu) mogą spełnić te dwie partie.
PiS zajmie się lewicowością w rozumieniu pracowniczo - związkowym , a PO zaopiekuje się liberalnymi(w sensie pierwotnego rozumienia tego pojęcia) zapotrzebowaniami mieszczuchów z klasy średniej.
Będzie oczywiście istniała jakaś partia stricte-lewicowa z wesołym Richardem , profysor Seneszynówną , liderem - cześc jestem Grześ i rzeszą emerytowanych polityków i specjalistów nie za bardzo lgnącymi do tego taboru , która będzie rzucała hasła hard(jak na warunki Polskie) w stylu zdejmowania krzyży , aborcji na życzenie , czy legalizacji małżeństw homoseksualistów . Tego typu retoryka i polityka będzie im dawała ok 10 % w maksymalych porywach 15 % i sobie będą trwali tak jak komuniści w Czechach . Będzie na scenie istniała także partia chłopska , czyli nieśmiertelne PSL i może od czasu do czasu pojawi się jakiś kilku % gracz numer 5 .
Może jest to jakaś taka moja utopijna wizja i proces zwany europeizacja zwiększy lewicowść społeczeństwa , ale w tym momencie wydaje mi się , że nie ma zapotrzebowania w Polsce na silną lewicę a tym bardziej na rządzącą lewicę a sprzyja temu również słabość tego obozu i z tej słabości się cieszę .
Co do systemu dwupartyjnego wzorowanego na anglosasach , to nawet nie chodzi o kwestię lat , ale o zmianę ordynacji wyborczej.

Co do spotu Komorowskiego , to również nie jest to jakieś arcydzieło , ale ma on jakieś założenia i cel. Jestem Komorowski , Prezydent dla WSZYSTKICH Polaków a na dodatek za walkę z komuną byłem internowany(Jarek nie) i jestem głową naprawdę sporej( jak na obecny kontekst społeczny) rodziny - Jarek nawet nie ma żony.
Natomiast jeżeli Grzesiu kieruje takie ,,coś'' do młodzieży , która powinna w 90 % przyjąć tą piosenkę z szyderstwem i jeszcze na dodatek ludzie z jego sztabu twierdzą ,że to jest młodzieżowy styl , to znaczy że są z innego świata.
Czekam teraz na klip Pawlaka(znając jego zamiłowanie do nowinek technicznych) nakręcony w wirtualnym świecie lasów Pandory
Ostatnio edytowane przez Mareq : 30.05.2010 o godz. 10:59.