Wyświetl pojedynczy post
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.05.2010, 13:15
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Morgenes:
Wypłacić sobie moze spólka Telefonika SA. A że Cupiał to jedyny akcjonariusz to inna sprawa .
Napisałem "musi"bo założyłem, że chcą odzyskac kasę. Oczywiście, że jako wierzyciel"może: ale tylko przy założeniu że będzie chciał to podtrzymać . Jakoś cięzko jednak mi sobie wyobrazić, żeby wyprzedał największe aktywa-piłkarzy i utrzymywał drużynę średniaków grająca na stadionie R22 o nic. Bo niby z czego weźmie pieniądze na pokrywanie wynajmu stadionu? To sukces druzyny powoduje wzrost wpływów. Lepsi piłkarze-lepsza gra-więcej ludzi na trybunach-więcej pieniędzy z biletów-większe pieniądze od TV-większe pieniądze za wyższe miejsce w tabeli. A co będzie jak będzie słaba druzyna? Jaki sens będzie miało posiadanie wkładów w takiej spółce? Żadnego!
Dlatego mnie cieszy jak wszyscy opowiadają o wielkiej miłosci B.Cupiała do Wisły i jego topieniu kasy. Ludzie--co on utopił? Nic. W najgorszym razie powyprzedaje kopaczy i zwróći mu się. Nie wyłożył na stadion, nie wyłozył na boiska treningowe.Pokażcie mi stratę!
Słusznie.
A ja chcę obalić następny mit, że Cupiał finansuje Wisłę. Pisałem o tym wielokrotnie: co to znaczy "finansuje"?
To, że jak ktoś tu napisał, płaci 5 milionów rocznie?
A to nie jest darowizna, tylko opłata za wykupienie powierzchni reklamowej na koszulkach i stadionie. Gdyby się znalazł ktoś obrotny, to znalazł by innego partnera i TF nie dawała by ani złotówki, no może za banery wokół stadionu. Zresztą mieliśmy mnóstwo takich, była ERA, Tyskie, bet-at-home i kto tam jeszcze wie...
TF może co najwyżej rozdysponować zysk Wisły z tytułu działalności. Może go przeznaczyć na wypłatę dywidendy, część na raty pożyczki lub może zadecydować o reinwestycji zysku - np. w transfery.
TF może w przypadku straty finansowej pożyczyć Wiśle następne pieniądze lub podnieść np. kapitał spółki i w ten sposób wyrównać stratę.

Od dłuższego czasu Wisła jest organizmem samofinansującym się, taka jest prawda...
I dlatego śmieszą mnie teksty, że "Cupiał zakręcił kurek z pieniędzmi".
Zakręcić kurek to on sobie może w wannie u siebie w domu.

Bo o drastyczne kroki w stylu zgłoszenia spółki do upadłości go nie posądzam.
Odpowiedz cytując