Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2010, 22:19
Chyba nastał czas na podsumowanie. Ranking krajowy uwzględniający miejsca 19-32 o których najczęściej pisałem już się nie zmieni. Ranking ten przedstawia się następująco.

Jak widać wśród krajów zajmujących miejsca 19-28 liczba punktów zdobytych przez Polskę jest przedostatnią. Norwegia zdobyła 2,100 a Polska 2,125. Myślę jednak, że mogę napisać, że Polska i Norwegia zdobyły prawie tyle samo i ex aequo zajmują ostatnie miejsce.

Tyle samo co Polska w tym roku zdobyła Mołdawia, więcej zdobyła Łotwa, Słowacja, Szwecja, Węgry, Białoruś czyli kraje o których czasem tu na forum ludzie piszą "ogórki". Jeśli ogórki zdobywają więcej niż Polska to jak te krają mówią o polskiej piłce?

Poniżej wykres ukazujący upadek polskiej piłce w czasie czyli miejsce Polski w rankingu krajowym w latach 2004-2010.

Polska piłka spadła na 26 miejsce ponieważ polskie kluby kiepsko grają. Ma to oczywiście przełożenie na ranking klubowy.

Zmiana sposobu liczenia punktów sprawiła, że każdy klub który uczestniczy w rozgrywkach europejskich cośtam zyskuje do rankingu klubowego. Pomimo tego wszystkie kluby w rankingu klubowym spadły. Dlaczego? Bo zaszły tak niedaleko, że inne kluby zdobyły więcej...

Upadek polskiej piłki to jedno ale i Wisłą przestała być tym klubem z którym się inne kluby liczą...

Jak widać z roku na rok Wisła zajmowała co raz niższe miejsce. Kiedyś zastanawialiśmy się czy możliwe jest rozstawienie Wisły w ostatniej rundzie kwalifikacji do LM. W tym roku Wisła zajmuje tak niskie miejsce, że może być nawet nierozstawiona w przedostatniej rundzie kwalifikacji...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 24.05.2010 o godz. 23:11.