Wyświetl pojedynczy post
mikej
Junior Member

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2010, 19:04
Powrócę do tematu barierek; dla przypomnienia:
rav napisał(a):Wyświetl post
PiotrG, jako że jesteś obeznany w budowlanych kwestiach.

Słyszałeś o wymogach bezpieczeństwa, które wymuszają instalację takich barierek, gdy wysokość "schoda" jest większa niż 50 cm?
LukL napisał(a):Wyświetl post
To prawda decydujące są tutaj względy bezpieczeństwa. Dodam tylko, że owych barierek mogło by nie być, gdyby zastosowano taką sama szerokość stopni jak na trybunach za bramkami, gdzie jest 90cm. W przypadku 2 poziomu C wielkość ta wynosi 84cm, a więc mniejsza szerokość przejścia, a co za tym idzie mniejsze bezpieczeństwo. Zaznaczyć też trzeba, iż na wspomnianym przykładzie trybun za bramkami wysokość górnych rzędów wynosi 52,5cm, a więc więcej niż na nowych trybunach, gdzie jest 51cm. Nachylenie jest podobne, a mimo to za bramkami ów barierek nie zastosowano.
[...]
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
W sumie sam do końca nie wiem co to normuje. Są stadiony (nawet budowane obecnie) gdzie tych barierek nie ma nawet na bardziej stromych trybunach niż II poziom na R2, chociaż zdecydowanie więcej jest stadionów gdzie one są.

Na SN rzędy zwykłych kibiców mają 80cm i barierek na I poziomie nie będzie (a jest on bardziej stromy niż na R22), będą za to barierki na poziomie II. Jedynie sektory fanklubu i business mają 90cm (I poziom trybun), a balkony lóż VIP - 100/120cm. We Wrocławiu rzędy też mają 80cm szerokości, tylko nie wiem jak tam z barierkami - czy będą na całości poziomu czy dopiero tam, gdzie zacznie robić się dosyć stromo.
Przejrzałem normę PN-EN 13200-1:2005, Obiekty widowiskowe. Część 1: Wymagania dotyczące projektowania widowni. Wyszczególnienie. Prawo zamówień publicznych wymaga projektowania zgodnie z normami, więc postanowiłem sprawdzić. Nie znalazłem niczego na temat barierek. W przypadku trybun z indywidualnymi siedziskami minimalna szerokość rzędu to 70 cm, zalecana 80. Maksymalna wysokość stopnia przejścia 20 cm. Maksymalne nachylenie trybuny nie powinno przekraczać 35 stopni.

Jeśli rzeczywiście nowe trybuny na górze mają rzędy o szerokości 84cm i wysokości 51 cm, nachylenie wynosi ~31,3 st. Czyli nie ma mowy o zbyt dużym nachyleniu. Na Amsterdam ArenA nachylenie górnej części trybun wg przewodnika to 36 stopni, barierek brak. Byłem na samej górze, raczej bałbym się tam skakać, a na naszych meczach jest to częste...o lawinę ludzi raczej nietrudno; już nie mówiąc o tym, że niektórzy nie odważyli się tam wejść... (chociaż wiadomo, że u nas trybuny będą niższe). Neufert też nie podaje żadnych zaleceń do stosowania barierek. Chyba chodzi jedynie o komfort psychiczny widzów.

Zastanawiają mnie te przegrody pomiędzy sektorami. Wyraźnie w normie jest napisane: "W jednym sektorze powinny być minimum dwa wyjścia". Nie wiem, czy w końcu będzie możliwe przejście dołem, czy fosa to uniemożliwi, ale na każdy sektor trybun za bramkami przypada jedno womitorium.

O żółtych drogach ewakuacyjnych niczego konkretnego nie znalazłem. Mogę się jedynie domyślać, że straż chce oznakowania dróg ewakuacyjnych również na widowni. Ciężko byłoby umieścić tabliczki, więc może zaproponowali coś takiego. W Amsterdamie przejścia oznakowali tak (zdjęcie nieostre, ale widać, o co chodzi):

Odpowiedz cytując