Więc tak, żeby nie bić piany, skupiać się na insynuacjach, pomówieniach i domysłach.
Udało mi się poskładać informacje dotyczące finansowania Zbiornika Świnna Poręba (mam nadzieję że jak go skończą nie będzie się nazywał zbiornikiem wadowickim)
do roku 1994 finansowanie zbiornika wyniosło 106 mln zł
W analizie wziąłem pod uwagę planowane środki oraz środki wydane (niestety nie udało mi się dotrzeć do danych z 2005 roku) więc do roku 2005 średnio nakłady na inwestycję wynosiły 27 % planowanych środków w latach 1995-1997 finansowanie było nieznacznie powyżej średniej i oscylowało w granicach 32-36%. Niestety lata 1999-2001 to istna tragedia (dziwne bo po powodzi w 1997 roku powinno być inaczej ale ... finansowanie wynosiło w latach 1999-2000 poniżej 5 % planowanych kosztów TRAGEDIA. (nie pamiętam kto wtedy rządził) w latach 2003-2004 było nieco lepiej generalnie na poziomie 50% planu.
Obiektywnie trzeba przyznać że w latach 2006-2007 finansowanie było relatywnie najwyższe i trzeba to ówczesnej władzy przyznać sięgało ono pow. 50% przy czym w roku 2006 było najwyższe w historii na poziomie 63%. W latach 2008-2009 finansowanie zostało obniżone do poziomu wartości średniej jeśli weźmiemy pod uwagę lata 1995-2005 lub nieco poniżej średniej jeśli weźmiemy pod uwagę lata 1995-2007.
Żeby analiza była pełniejsza i pokazała dokładniej jak wyglądało finansowanie i o ile gorzej (jeśli można tak powiedzieć z finansami miały ekipy PIS i PO) muszę dodać ile wynosiły plany finansowania w latach 1995-2005 planowane wydatki na zbiornik sięgały średnio 103,9 mln zł natomiast w latach 2006-2009 to już 210,75 mln zł
Nie będę interpretował wyników każdy może zrobić to na własną rękę, jedni będą chwalić PIS inni ganić PO, ja jednak proszę o zwrócenie uwagi na znacznie dłuższy okres finansowania i nakładów przed ekipami PISu i PO.
A czy obecność ukończonego zbiornika zmniejszyłaby skutki zaistniałe w tym roku

Nie będę pisał (mam swoje zdanie)
Pozdrawiam w nadziei na merytoryczną dyskusję
orzeu napisał(a):

Ty bys sie podpisal pod taka analiza dotyczaca ludzi, ktorzy Twoim zdaniem zabili 96 osob w tym prezydenta oraz sprowokowali kilka innych podobnych akcji (sa wymienione w tekscie)? Bo ja nie.
Pieniedzy nigdy nie bylo, wkoncu sie znalazy za rzadow PIS ale rzad PO znowu je obcial.
To by sie klocilo calkowicie z mapa, ktora byla wklejana w temacie o powodzi i z ktorej wynika ze Q0,1% zalewa tereny od miasteczka AGH, przez Salwator, Groble, caly Kazimierz, Dabie po Łęg a z drugiej strony od Debnik, Podwawelskiego, czesc Podgorza, po w zasadzie caly olbrzymi rejon miedzy torami kolejowymi a Wisla w dzielnicy Plaszow.
|
Tak orzeu podpisałbym się jeśli byłbym pewny tego co piszę
co do pieniędzy zamieściłem powyżej moim zdaniem obiektywną analizę
a co do zalania terenów przez Ciebie wymienionym to one (no może nie wszystkie - dokładnie nie wiem) wielokrotnie były zalewane świadczą o tym miedzy innymi tablice powodziowe na murach Krakowa, swoją drogą polecam ich odnalezienie ciekawa sprawa. W najbliższym czasie postaram się uruchomić stronę internetową z 15 tablicami upamiętniającymi wielkie wody w Krakowie