orzeu napisał(a):

Na szybko bo z telefonu. Zgoda ze Q1 wiele nie rozwiazuje i ochrona, jesli nie wszystkiego to przynajmniej duzych miast i miejsc strategicznych, powinna byc liczona na Q0,1.
Ciekawe o tych mapach, nie wiedzialem tego.
Zapomnialem o Naturze 2000, ktora po raz kolejny dzialalaby na szkode obywateli...
|
orzeu sprawdziłem bo nie dawało mi to spokoju zbiorniki w Polsce i mówię to na przykładzie zbiornika Świnna Poręba w systemie ochrony powodziowej ma spełniać zasadniczy cel:
"Obniżenie zwierciadła wody Q0,1 % ( tzw. wody tysiącletniej) (...) było założeniem podstawowym dla ustalenia zakresu realizowanej modernizacji wałów przeciwpowodziowych w Krakowie i podniesie
poziomu zabezpieczenia miasta do w/w wymogów normatywnych."
Wynika z tego że zbiorniki przeciwpowodziowe w Polsce są projektowane do obniżenia wody tysiącletniej.
hmmmmmm pytanie teraz która woda jest tysiącletnia 1903, 1934 czy 1972 a może 1662 hmmm a może takiej jeszcze nie było i nawet te zbiorniki nic nie pomogą.
Dla tych którzy się orientują temat ochrony powodziowej i udziału polityków moim zdaniem jest raczej do zakończenia nic nie zrobimy politycy tez. Wydaje mi się że ważniejsze jest chyba rozsądne gospodarowanie zasobami wodnymi i konkretne badania naukowe, niestety i jedno i drugie jak na razie leży i kwiczy.