Wyświetl pojedynczy post
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.05.2010, 11:11
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post

Temat Korwina jest na tyle złożony, że nie stawiałbym go obok wiejskiego parobka, który wypłynął na wysypywaniu zboża, a jego pomysły kończą się na "Balcerowicz musi odejść" (pomijająć, że takie teksty uwałaczają człowiekowi uznamu przez swiat za bardzo dobrego ekonomiste, jedynie plebs sie burzy kalajac jego imie). Oczywiście, że sam Korwin nie byłby dobrym premierem, bo jego poglądy są w niektórych kwestiach kretyńskie (opinie na temat kobiet chocby). Jest człowiekiem nie uznającym kompromisu, w wielu głównych kwestiach ma też dziwne zdanie jak choćby z ogólnym posiadaniem broni, gdzie kupując dropsy kupiłbyś sobie broń. Jednak w innych aspektach ja absolutnie się z nim zgadzam. Kara śmierci powinna być obecna w nasyzm kraju, bo obecnie przestępcy czują się bezkarni (dostanie dożywocie, wyjdzie po 20 latach...). Pomysły z prywatyzacją wszystkiego też są moim zdaniem dobre. Może Korwin w tym przesadza, ale ogólnie ma rację. Dlaczego ja (przykład, bo obecnie jeszcze się edukuje ;d) jako inteligentny i dobrze zarabiający Polak mam płacić na nierobów? Dlaczego mam utrzymywać bezrobotnych i innych, którym się nie chce, albo sie nie chciało uczyć. Dlaczego nie mam wyboru i muszę odkładać na ubezpiecznie, które w przypadku śmierci mi przepadnie? Argument, że ludzie by nie odłożyli jest głupi, bo można by dać wybór: możesz dawać na fundusz ubezpieczeniowy, albo odkładac samemu, każdy wybrałby co mu pasuje, a nie jak jest obecnie. Prywatne szpitale też są dobrym wyjściem, obecnie żeby się wyleczyć i nie czekać i tak trzeba się leczyć prywatnie, a przynajmniej nie wydawalibyśmy kase na publiczne ośrodki. Zachowałbym jedynie nieliczne świadczenia dla ubogich. KRUS też jest absurdem, bo rolnicy, ktorzy nie mają nic wspólnego z rolnictwem mają obecnie przywileje. Prywatne szkolnictwo by na siebie zarabiało, nie trzeba by do niego dokładać. Oczywiście dobrze brzmi to w teorii, a praktyka jest inna i nie żyjemy w utopijnym spoleczeństwie, takie radykalne decyzje wywołały by szereg strajków, o latach ludzie nie odkładajacy na emeryture też wyszli by na ulice, daltego te plany nie są doskonałe i trzeba by je wprowadzać krok po kroku, stopniowo. I to jest coś stanowiącego alternatywe dla POPiSów.
Racja nie ma co stawiać na równi Leppera z Korwinem.Lepper to taki współczesny "Janosik".Chce rabować bogatych i dawać biednym.Korwin odrwotnie chce rabować biednych i dawać bogatym aby byli jeszcze bogatszymi.Z dwojga złego wole "Janosika"

I nie obchodzi mnie ile JKM skończył kierunków studiów,fakultetów itp.Już takich arystokratycznych wykształciuchów mieliśmy jak on w XVIII wieku co chcieli się za wszelką cene wzbogacić.Czym to się skończyło dla Polski nie musze dodawać.I niech kogoś nie zmyli to szermowanie patriotyzmem Korwina,który jest de facto zwolennikiem liberum veto - W wypowiedziach dotyczących ustroju Polski szlacheckiej doszukiwał się jego liberalnych elementów, m.in. broniąc instytucji liberum veto
http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Korwin-Mikke
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.