Wyświetl pojedynczy post
krakfilm
Senior Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.05.2010, 09:35
Nowak byłbym dobrym posunięciem Wisły. Dla mnie to taka dużo lepsza wersja Boguskiego - wprawdzie też nie jest mocarzem siłowym, ale technika, szybkość i skuteczność zdecydowanie lepsza. Myślę, że mógłby z powodzeniem grać w ataku przy Pawłu Brożku, który z kolei jest wolniejszy, ale silniejszy fizycznie i umiejętnie blokowałby i rozpychał obrońców.

Generalnie kadra na następny sezon wygląda bardzo obiecująco. Zakładając, że obecny sztab szkoleniowy nie popełni błędów poprzedników, zarówno pod względem przygotowania fizycznego jak i taktycznego, to Wiśle nie potrzeba wiele.

Myślę, iż sprawa Onyszki jest już raczej klepnięta. Juszczyk w ostatnich meczach pokazał, że stać go na dobrą grę.

Obrona nie wymaga na bieżącą chwilę wzmocnień, nawet w kotekście odejścia Jopa i Marcelo. Głowacki z powodzeniem zagra przez kolejny rok z Cleberem. Wrócił do zdrowia Singlar, są Alvarez, Burliga, na lewej stronie Diaz albo Piotr Brożek.

W pomocy - wraca Garguła, jest Sobolewski, Jirsak, Ba (nie wiem na ile zostaje), Łobodziński, Małecki, Kirm, Mączyński. Raczej nikogo bym się z nich nie pozbywał, ewentualnie Jirsaka. Skrzydła zaczęły bowiem funkcjonować coraz lepiej, Małecki jest bardzo dynamiczny, ciągnie grę całego zespołu - trzeba go tylko utemperować. Łobodziński radzi sobie całkiem dobrze. Dałbym szansę Kirmowi, aby przepracował z Kasperczakiem pełny okres przygotowawczy, bo drzemie w nim głęboko schowany potencjał. Jirsaka sprawdzano już długo, więc powinniśmy się pożegnać; jest jeszcze Konrad Gołoś, którego stan jest niewiadomy. Ewentualnie warto rozważyć ponowne ściągnięcie Kamila Kosowskiego, jeżeli z Kirma nic nie będzie.

W ataku - jak pisałem, Paweł Brożek, którego chyba nikt nie kupi, i prawdopodobnie Dawid Nowak. Boguski na ławkę albo na sprzedaż. Sprawdzić Christowa i jeśli jest do niczego to się pożegnać. Bardzo, bardzo przydatny byłby Maciek Żurawski, na sezon-dwa, który byłby znacznie lepszy od obecnie naszych napastników.

Podsumowując, pozyskanie Nowaka i Onyszki będzie sukcesem na rynku transferowym, patrząc na ostatnie posunięcia. Powrót do zdrowia reszty piłkarzy, ewentualna sprzedaż 2-3 z nich i możliwe pozyskanie Kosowskiego i Żurawskiego. Więcej teraz nie potrzeba.
Odpowiedz cytując