Wyświetl pojedynczy post
Plastman
Senior Member

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2010, 23:15
Cieszę się, że rozpatrujemy sobie vicemistrzostwo Polski jako porażkę, bo chyba tak należy traktować ten temat. Piękne czasy nastały!
Piszę to, bo pamiętam dwukrotne degradacje do 2 ligi, pamiętam mecze z Olimpią Elbląg i Papiernikiem Myszków (wówczas nazywał się Krisbut), pamiętam straszące "oczodoły" na stadionie Wisły, pamiętam wieką radość po meczu barażowym z Górnikiem Knurów w '88 roku (abstrachując od tego czy Knurowianie w ogóle mieli ochotę na awans) i po meczu z Jeziorakiem Iława.

Ale wracając do tematu:
1. Na pewno przyczyną jest słaba dyspocycja zespołu, szczególnie na początku rundy, ogólnie złe przygotowanie. I tu mam pretensje do trenera Skorży (choć jestem mu wdzięczny za 2 poprzednie mistrzostwa)
2. nie za dobra dyspozycja psychiczna zespołu (same porażki 0:1, to o czymś świadczy!).
3. W zeszłym sezonie mówiło się, że siłą Wisły jest ławka rezerwowych, w tym sezonie tego nie było
4. Brak własnego stadionu ( z drugiej strony jednak niespotykana od bardzo dawna skuteczność gier na wyjazdach!). Fakt jednak, że w kilku meczach brakło na piłkarzach presji jaką wyzwala R22. Dodam złośliwie , ze główny rywal grał część sezonu u siebie we Wronkach, a część w bardzo przyjaznym mu Poznaniu. Za to Legia ma gorzej od nas, gra niby u siebie, ale kiedy grała prawdziwy mecz u siebie, taki z dopingiem ... szczerze mówiąc, nie pamiętam.
5. Styl gry w wykonaniu Wisły za trenera Skorży to lekki dramat, w dwóch ostatnich sezonach to zachwycił mnie tylko 1 mecz !!! Ten z Beitarem Jerozolima u siebie.
6. Pewną zagadką jest dla mnie sam zespół Wisły, piłkarze. Raz wydaje się jakby byli gwiazdami , którym na niczym nie zależy. Czasem jednak wydaje mi się jednak, że zależy im ale nie potrafią wcielić swego planu w życie jako drużyna, że nie są w pełni wykorzystane ich umiejętności. Dlaczego np. taki Sobol , facet, który dysponuje potężnym strzalem, zdobywa takiego gola,coś około raz na sezon? Przeciez on powinien mieć kilka takich prób na mecz!
7. Coroczny minimalizm włodaży klubu, a nóż uda się znowu, bez inwestycji w klub zdobyć mistrzostwo (i najlepiej awansować do Ligi Mistrzów). W końcu musiał przeskoczyć nas ktoś, kto jest o wiele lepiej zorganizowany

Należy sobie zadać pytanie , czy ta drużyna ma potencjał, czy też zupełnie się wypaliła? Po sezonie skończinym na 8. miejsu byłem pewien, żenależy wszystkich wyrzucić! Aż tu nagle przyszedł (przyznaję, skrytykowany już przeze mnie na wstępie) Skorża i odmienił oblicze zespołu. A może jednak była to bardziej zasługa Kosy?

Patrząć w przyszłość, bo chyba w tym temacie, mającym z założenia być analizą tego co było, nie uciekniemy od tego, co będzie, jak można widzieć szanse na odzyskanie tytułu?
Pieniędzy większych na transfery raczej nie będzie. Lepszego zarządzania klubem raczej też.
Jwst sprawa tego , kto będzie trenerem. Czy Kasperczak, czy ktoś inny.
Co trener, kimkolwiek by nie był, wyciśnie jeszcze z tej drużyny?
Nie wiem, jest to dlal mnie zagadką.

Wiem jedno, na Reymonta 22 na pewno przyjezdnym nie będzie łatwo o zwycięstwo, ale to już pozostaje w naszej kwestii! Kibiców, którzy tworzą magię tego miejsca! Z tym, że to może nie wystarczyć aby nasza drużyna znów była najlepszym zespołem w kraju.
Ostatnio edytowane przez Plastman : 15.05.2010 o godz. 23:24.
Odpowiedz cytując