Wyświetl pojedynczy post
Ravers
Senior Member

Od: 04.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2010, 09:29
damians napisał(a):Wyświetl post
Zgodnie ze wskazówkę Raversa, zadam tutaj swoje pytanie z tematu "Wisła w europejskich pucharach 2010/2011":

Czy istnieje możliwość przeprowadzenia obliczeń, dokąd mniej więcej powinna zajść Wisła, i w jakich rozgrywkach, aby w przyszłym sezonie być rozstawioną w III rundzie el. Ligi Mistrzów / w IV rundzie el. Ligi Europa?

Cóż,w każdym sezonie jest to ruchome,w tamtym roku wystarczał nam na rozstawienie współczynnik 9,508,w tym roku,jeśli w Czechach mistrzem będzie Sparta,a w Szwajcarii FC Basel to potrzebne będzie aż 13,800(tyle ma Partizan), w każdym roku różny klub zostaje mistrzem,jeden ma ogromny współczynnik,drugi niewielki,myślę,żeby spokojnie być rozstawionym i nie patrzeć jak rozwiąże się sytuacja w innych ligach to potrzebny jest współczynnik na poziomie 13-15 pkt.

Aby być rozstawionym w IV rundzie kw. LE trzeba mieć również ok.15 punktowy współczynnik,żeby nie liczyć na szczęście,że ktoś odpadnie,ktoś nie zagra itp. Np. w tamtym roku Lechowi do rozstawienia w IV rundzie kw. LE zabrakło 0,307(był pierwszy wśród nierozstawionych).

W tym roku odpadnie nam 0.2250, więc prawie nic, aktualnie mamy współczynnik 8,508, więc cel na ten sezon to 3 pkt żeby mieć ok.11,no ale jak je ugrać?A no tak:

I rozwiązanie:zostajemy mistrzem-

przechodzimy do III rundy kw. LM,tam potencjalnie dostajemy z kimś,spadamy do IV rundy LE i awansujemy.W grupie raz wygrywamy,raz remisujemy i już mamy 3 pkt do rankingu klubowego+ 20% z tego co ugrały wszystkie nasze drużyny czyli np. wszystkie polskie kluby łącznie z nami ugrywają w tym roku 4,500 do krajowego,co nam dało by 0,9,a więc 3,9 pkt do rankingu klubowego.

lub jeśli nie jesteśmy mistrzem-

tu mam dwa założenia: pesymistyczne i optymistyczne:

te pierwsze że dochodzimy do IV rundy i potencjalnie przegrywamy,za co dostajemy 1,5 pkt do klubowego na otarcie łez+coś z tego,co ugrali wszyscy nasi reprezentanci,czyli powiedzmy 0,6 co daje nam 2,1 do klubowego,które nas nie urządza.

te drugie to że przechodzimy wszystkich od II do IV rundy, a w LE raz wygrywamy, dwa razy remisujemy i odpadamy,to da nam 4 pkt+to co wcześniej,powiedzmy 0,5 więc 4,5 do rankingu klubowego.

W grupie LE gramy 6 meczów,więc szansa na 12 pkt do rankingu klubowego,przy 6-ciu zwycięstwach,ale wystarczy to co napisałem trochę wyżej.Oczywiście nie obraziłbym się,jak w LE Wisła do swojego rankingu ugrała więcej.

Więc żeby być w sezonie 2011/2012 rozstawionym w III rundzie kw.LM,lub IV rundzie kw.LE(lub choćby mieć cień szansy na takie rozwiązanie)musimy w tym roku wejść do grupy LE i co najmniej raz wygrać i ze dwa razy zremisować,wtedy szansa(szczególnie na to drugie rozstawienie)powinna być spora.
Powód: Wkleiłem pytanie damiansa
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 12.06.2010 o godz. 18:32.