JEDREK76 napisał(a):

|
Nie chcesz żeby Tobie coś przypisywano, nie przypisuj i Ty mi skrajności. Choć może w tym przypadku obiektywnie siebie ocenić nie jestem w stanie. Widzisz Ty mi zarzucasz rusofobię, ja mógłbym Ci przypisać rusofilię, choć bliższą się mi wydaje słowianofilia biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze wypowiedzi w konflikcie serbsko-albańskim o Kosowo. Szkoda tylko, że centrum tej Słowiańszczyzny umiejscawiasz w Moskwie.
|
O ile ze słowianofilią czasem mógłbym się zgodzić, o tyle nie wiem skąd wziąłeś tę Moskwę.
Cytat:
|
Szkoda. Bo dość długa wyliczanka, której nie chce mi się powtarzać, tym bardziej, że jak sam wspomniałeś niewiele Cię to interesuje.
|
Niewiele mnie obchodzą posty konkretnego autora.
Cytat:
|
Dla mojej rodziny i dla większości Polaków to niestety był "smok z dziesięcioma glowami", który mordował, wysiedlał okradał i to kojarzy się z Armią Czerwoną, w której owszem zapewne byli też porządni ludzie, ale ich wolałbym znać z imienia i nazwiska, aniżeli przypisywać ich wyjątkowość zbrodniczej zbiorowości.
|
No i to jest właśnie uogólnianie, którego nie lubię. "Bo to się kojarzy" W mojej rodzinie, która pamięta II WŚ Armia Czerwona kojarzy się przede wszystkim z głupotą, bo nie grzeszyli oni ponoć inteligencją. Byłbyś gotów przyznać że okupywała nas więc banda idiotów?
Cytat:
|
Cóż nie wiem jak Twoja Mama i Babcia, ale moim raczej bliżej Wandzie i Niemca za cholerę by na mojego Ojca nie przygarnęły. Zresztą 120 lat zaborów o czymś świadczy. Widzę, że polityka historyczna Cię nie interesuje, ale historią alternatywną lubisz się bawić. Tylko, że w tejże zabawie różne scenariusze można pisać.
|
Nie powiedziałem, że mnie nie interesuje. Powiedziałem że się z nią nie zgadzam. A w tym przypadku pisanie scenariuszy alternatywnych byłoby zaklinaniem rzeczywistości.
Cytat:
|
w połączeniu z wymazywaniem z pamięci przeszłości jest już niebezpieczna.
|
Nie okopywaniem się w niej, a nie wymazywaniem z pamięci.
Cytat:
A szkoda bo dość sugestywne i trafne to porównanie bylo. jak widzę w Wermachcie już nie służyli ludzie tylko "smoki z dziesięcioma głowami". Znaczy komunista może być, nazista już nie przystaje do Twojego poczucia dobrego smaku. Oczywiście wiem, że przecież nie każdy żołnierz Armii Czerwonej byl komunistą, ale czy każdy żołnierz Wermachtu był nazistom (stąd pogrubiony wątek wyżej)
|
Żołnierze Wehrmachtu nigdy nie pomagali w walce ze wspólnym wrogiem. Stąd zasadnicza różnica w ocenie. Choć owszem, zgadzam się że ciężko oceniać również to wojsko jako całość (poza oberkommando, które zostało uznane za organizację zbrodniczą).
Cytat:
|
Proponuję na tym zakończyć naszą wymianę poglądów i tak każdy z nas przy swoim pozostanie.
|
ok.