Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.05.2010, 19:27
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Torysi jeżeli chcą iść na jakieś układy z lib demokratami , to nie mogą ogłaszać odwrotu od integracji z UE

Oj nie zgadzam się. Zbyt duże uproszczenie
Jak już miałbym Fidesz porównywać do jakiegoś Polskiego tworu politycznego , to do POPiSu/ewentualnie AWSu (chociaż to też jest uproszczenie ) . Szczególnie w kwestiach właśnie integracji europejskiej Fidesz różni się od PiSu.-
Wystarczy chociażby porównać poglądy Orbana i Kaczyńskiego w kwestii Euro(wiem , że liderzy to nie całe partie ale jednak o czymś to świadczy) , wyniki głosowania w sprawie Traktatu z Lizbony , czy przynależności partyjną obu partii na poziomie unijnym.
Zobaczymy co z torysami. Ja napisałem wyraźnie, że "niewiele brakowało". Nie wiem czy wierzę w koalicję torysów z Lib Dem - raczej spodziewam się Lib Dem + Labour + resztówki i kolejne wybory za pół roku.

Z drugiej strony być może, że wypuszczenie takiego przecieku to robota samych torysów, teraz będą mogli w rozmowach z Lib Dem mówić, że już się mleko rozlało i nie mogą się z tego wycofać. Zaś samych Lib Dem interesuje ponoć głównie zmiana ordynacji, a przynajmniej referendum w tej sprawie.

Co do Fideszu, to oczywiście że są różnice, ale np. Orban jest radykalnym antykomunistą i domaga się zakazu udziału we władzach państwowych osób z przeszłością komunistyczną, przynajmniej o tym czytałem. Natomiast w zakresie polityki wobec UE to pewnie Fidesz jest bliższy PO. Tyle że i Węgrzy w UE mogą mniej niż Polska.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa