Wyświetl pojedynczy post
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.05.2010, 16:49
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Czyli - prywatnie mogę palić świeczki na grobie kazdego zmarłego żołnierza. Mamy ustawowy zakaz? Nie mamy. Mogę palić nawet na grobach ssmanow. Nikt mi nie broni.
Możesz i nikt Ci tego nie powinien zabronić.

Cytat:
Problem zaczyna się w momencie, gdy niejaki Filozof nawołuje do czczenia wybranej grupy poległych. Zbiorowe wybielanie pamięci? Módlmy się / czcijmy pamięć wszystkich poległych w wojnie. Natomiast zapamiętajmy jaki cel przyświecał Niemcom i Sowietom w trakcie wojny - jedyne sojusze dyktowane były koniecznością chwili. Absurdem jest nawoływanie do jakichś zbiorowych, publicznych aktów emo względem armii mocarstw, które rozgrywały własną gierkę kosztem naszej niepodległości.
I tutaj też pełna zgoda. Pisałem już wcześniej że akcja jest kretyńska. Mnie chodzi tylko i wyłącznie o ludzi, a nie o politykę. Buntuję się przed generalizowaniem kilku milionów Rosjan, a nie chcę bynajmniej przeinaczać historii. Napisałeś o zbiorowościach i właśnie to mi się nie podoba. Armia Czerwona jest dziś traktowana jak jakiś zupełnie abstrakcyjny jednorodny twór. Tak jakby nie składała się w kilku milionów ludzi, którzy niekoniecznie musieli walczyć z Niemcami żeby przy okazji zająć Polskę.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.