UW&I napisał(a):

Drodzy maturzyści mam do was pytanie, tak przeglądam sobie maturę próbną z matemtyki i zastanawiam się czy aby to zadanie jest w porządku?
Już mówię o co mi chodzi w zadaniu pisze " wybudowano prostokątne baseny" ok, zazwyczaj baseny są prostokątne, ich powierzchnia wynosi.. itd. później podane WYMIARY. Właśnie czy wymiarów basenu nie podaje się w 3 opcjach? Długość, szerokość i głębokość? Gdzie im się zgubił 3 wymiar, basen to przecież jakby prostopadłościan w ziemi, bez jednej ze ścian bocznych i chyba w ten sposób powinno się liczyć jego powierzchnię? Nie ma nigdzie informacji że liczymy jedynie powierzchnię "tafli wody", ani tego że głębokość w obydwu jest sobie równa. Wydaje mi się że egzaminatorzy chcieli dać jakieś zadanie w kontekście realistycznym ale coś im nie wyszło. Gdyby to były BOISKA w hotelach, to się zgodzę z tymi rozwiązaniami które są w internecie, ale to są baseny.. Co o tym sądzicie?
|
Tu chodzi o pole lustra wody (czy jak ktoś chce ściany prostopadłościanu). Gdyby dodali jeszcze głębokość to by było "zdecydowanie za trudne" na podstawę.
Tak, uważam podstawę z majcy za śmiesznie łatwą.