Cytat:
Sondaze skompromitowaly sie juz dawno.
Zeby sprawdzic jaki jest ich mechanizm proponuje co dwa, trzy dni wrzucac tutaj wyniki sondazowe i skonfrontowac je z rzeczywistym wynikiem wyborow. Ciekawe czy po raz kolejny zaobserwujemy opisane przez Ziemkiewicza zjawisko "ostatniego tygodnia kampanii" i nagle dla mobilizacji wyborcow Komorwskiego, Kaczynskiemu wzrosnie o kilka procent. Na dzisiaj jest zdaje sie stan 60-36 dla Komorowskiego (wczoraj z radia zaslyszane).
|
Ale co konkretnie zarzucasz sondażowni TNS OBOP , która przeprowadziła badania dotyczące oceny sprawowania urzędu przez Prezydenta w marcu i w kwietniu.
Że w marcu pomijali te osoby które deklarowały iż pracę prezydenta oceniają dobrze ?
Że w kwietniu w kontekście tej tragedii zmienili zupełnie podejście do systematyki przeprowadzenia sondażu , tak aby Prezydent otrzymał jak najlepszy wynik ?
Po co mieli by to robić

?
Trzy sondaże homo homini przed wyborami do PE z 7 , 20 i 25 maja .
Będę podawał wyniki partii w kolejności odpowiadającej dacie.
PO: 49 % , 49 % , 45 % : wyniki wyborów 44,5 % , największy margines błędu 4,5 % , margines błędu w sondażu przed wyborami 0,5 %
PIS: 22,4 % , 26 % , 25 % : wynik wyborów 27 % - największy margines błędu 4,5 % , margines błędu w sondażu przed wyborami 2 %
SLD 12 % , 12 % , 11 % : wynik wyborów 12 % - największy margines błędu a zarazem margines błędu w sondażu przed wyborami 1 %
Różne są sondaże i pisanie , że skompromitowały się już dawno , jest oskarżeniem na wyrost.
Jestem przekonany , że gdyśmy posunęli się do licytacji , to ja znalazł bym więcej sondaży w którym margines błędu byłby w takich granicach ,że daleko by było do pisania o jego kompromitacji .
Dlatego skazywanie przez Ciebie każdego sondażu jako niegodnego argumentu , bo one już dawno się skompromitowały , jest przesadzone.
W tym przypadku , który podałem odnośnie oceny Prezydenta mamy różnicę 30 % , więc jakoś dziwnie jestem przekonany , że nie chodzi o błąd ośrodka który badał opinię , tylko o faktyczną zmianę poglądu w ciągu 2 mc.
Cytat:
|
proponuje co dwa, trzy dni wrzucac tutaj wyniki sondazowe i skonfrontowac je z rzeczywistym wynikiem wyborow
|
To ma sens jak będziemy wrzucać sondaże dokonywane 2 maksymalnie 3 tygodnie przed wyborami
To że im dalej w las tym sondaż mniej dokładny , to nowość żadna nie jest.
Cytat:
|
Mareq - nie znudziło Cię jeszcze przekręcanie moich słów? Na Twoje nieszczęście moje posty wciąż wiszą i każdy może sobie opinię sam wyrobić. To nie jest tak, że Ty będziesz manipulował moimi wypowiedziami, a ja się będę z tego tłumaczył
|
Dokładnie , każdy rozum własny ma

Abstrahując oczywiście od tych fragmentów z którymi się zgodzić nie mogę dotyczącymi przekręcania , manipulowania i braku szczęścia .
To są , że tak napiszę , elementy mocno dyskusyjne Twojej wypowiedzi , ale pozostawiam to jako sprawy nieważne