Wyświetl pojedynczy post
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2010, 00:05
SlawekS napisał(a):Wyświetl post
Ciekawa analizę statystyczną znalazłem na 90minut.pl
Znakomita analiza!

Cytat:
W naszym modelu przyjęliśmy założenie, że wyniki spotkań ligowych, a konkretnie liczba zdobywanych przez zespoły bramek, charakteryzują się rozkładem Poissona, co wielokrotnie wcześniej zostało potwierdzone w badaniach naukowych.
Niestety metoda zaniedbuje wiele ważnych aspektów analizowanych meczów (np. wyników w bezprośrednich potyczkach, aktualnej formy, siły motywacji, stanu kadrowego, itd). Stąd też liczne dziwne oszacowania.

Cytat:
Legia Warszawa - Wisła Kraków 24% 29% 47%
Lech Poznań - Polonia Bytom 83% 14% 3%
Jagiellonia Białystok - Ruch Chorzów 33% 40% 27%

Cracovia - Wisła Kraków 9% 16% 75%
Ruch Chorzów - Lech Poznań 6% 30% 64%

Polonia Warszawa - Legia Warszawa 26% 32% 42%

Lech Poznań - Zagłębie Lubin 45% 32% 23%
Legia Warszawa - GKS Bełchatów 41% 39% 20%
Wisła Kraków - Odra Wodzisław Śl. 57% 32% 11%
Na niebiesko moim zdaniem szanse wyraźnie zaniżone, na czerwono wyraźnie zawyżone.

Ale koniec końców...
Cytat:
1) Wisła - 54,99%
---------------------
2) Lech - 44,65%
3) Ruch - 0,2%
4) Legia - 0,16%
...wyszło nawet sensownie, zgodnie z intuicją.

szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
to są tylko procenty
proszę pamiętać, że nie daje to pewnej wygranej
Ani trochę nie rozumiesz po co takie rzeczy się liczy. Przecież żadna dyskusja nie daje pewnej wygranej, wszystko rozstrzyga się na boisku. Te procenty są próbą odzwierciedlenia rzeczywistości - próbą, która jest dużo więcej warta niż całe tuziny analiz przedmeczowych, z których nic odkrywczego nie wynika.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa