Wyświetl pojedynczy post
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.05.2010, 12:01
RoS napisał(a):Wyświetl post
Wojewódzi z Figurskim mogą powiedzieć co myślą, ale zwykli ludzie już nie bo to "skandal, manipulacja i propaganda czystej postaci".
Wojewódzki i Figurski występują jako Kuba Wojewódzki i Michał Figurski. Z imienia i nazwiska, z jasno określonymi poglądami. Zwykli ludzie byli przedstawieni jako ogół społeczeństwa w postaci kilku anonimowych wypowiedzi (z wyjątkiem dwójki aktorów). Porównać mógłbyś jedynie Wojewódzkiego i Figurskiego do samego Pospieszalskiego. Jeśli w swoim filmiku Pospieszalski wyszedłby na mównicę i przez 30 min ględził to wszystko co wpakował "zwykłym ludziom" nikt nie miałby pretensji. W innym przypadku to propaganda i socjotechnika.

Cytat:
Zapomniałem, że ci pierwsi należą do tzw. autorytetów i tylko oni maja prawo mówić, dawać wytyczne i reprezentować lud.
Bynajmniej. Dla mnie żadnymi autorytetami nie są, a wręcz przeciwnie. Figurski zapowiadał się na dobrego dziennikarza muzycznego ale się rozmył. Zaczynają się bawić w politykowanie dlatego ich nie oglądam bo nie uważam, że ich opinia jest miarodajna, obiektywna, rzetelna itd. I przede wszystkim nie mają na ten temat wiele do powiedzenia, bo się na tym nie znają. Z drugiej strony wszem i wobec znane są ich poglądy, co odróżnia ich od anonimowych "zwykłych ludzi". Już najstarsze modele komunikowania wskazywały na rolę przywódców opinii w debacie publicznej.

Cytat:
Twoja pogarda dla zwykłych ludzi poraża.
To nie było do mnie ale mam jedną uwagę: Dlaczego zwykły człowiek z filmu Pospieszalskiego jest kim innym, niż zwykły człowiek spod krakowskiej kurii? Uprzedzam, to raczej pytanie retoryczne (do tych którzy napiszą że pod kurią był tłum sterowany przez Róże, lewaków i Bóg jeden wie kogo jeszcze)
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.