Cytat:
|
Skojarzenia z bardzo konkretnymi osobami, nośnikami określonych idei, niosącymi ze sobą jednoznaczny w naszym kraju ładunek emocjonalny. Żałosna sztuczka stosowana wielokrotnie, w netykiecie uważana za skrajny przykład trollowania.
|
Mój osobisty, prywatny pogląd i porównanie. Sztuczki, socjotechniki czy inne zarzuty manipulacji możesz sobie zachować w stosunku do ludzi, którzy mają w tym jakiś cel.
Cytat:
|
"Luźno narzucające się skojarzenia". A za tymi skojarzeniami - konkretne symbole, wydarzenia, ikony śmierci i zniewolenia.
|
Twój punkt widzenia, jak tam sobie uważasz i nie zamierzam się z tym kłócić. Najwyraźniej kiedy u Ciebie zapala się lampka "Stalin" to niezależnie od kontekstu wszystko przybiera jedną barwę.*
Cytat:
|
I ta Twoja tabelka, świadectwo skrajnej ignorancji lub bezczelności.
|
Wychodzę z założenia że mamy w swoich słownikach inne definicje na słowo "bezczelność", bo dla mnie bezczelnością jest manipulacja za pośrednictwem telewizji publicznej. I na tym może skończmy uczenie się nawzajem moralności.
Cytat:
|
Swego czasu masowo nadawano ulicom imię Piłsudzkiego. Był o tym nawet skecz "Kabaretu Moralnego Niepokoju". Tyle, że skojarzenie z Piłsudzkim jest pozytywne, lepiej wyjechać ze Stalinem bądź Leninem.
|
Wiesz co, powinienem teraz udawać śmiertelnie obrażonego, że porównujesz Piłsudskiego do Kaczyńskiego
Cytat:
|
Lepiej opluć niezależną dziennikarkę przyrównaniem do nazistowskiej propagandzistki, niż bawić się a jakieś argumenty.
|
Jeśli piszesz o Stankiewicz, to nie jestem w stanie powiedzieć, ile w S2010 było roboty jej a ile Pospieszalskiego, którego zabiegi można śmiało skonfrontować z radzieckimi kronikami.
Cytat:
|
Kto wie, może zostaniecie dla Marqa symbolami oporu, na równi z Wojewódzkim "et cosortes". Chłopak już dostał wytyczne co ma myśleć.
|
Nie muszę nikomu imponować przez internet, Twoja dobroduszna buta raczej wywołuje na mojej twarzy uśmiech politowania.
Cytat:
|
Ja - w odróżnieniu od Ciebie - widzę problem. Tyle, że wy jesteście jedynie symptomami, źródło, które mniej lub bardziej świadomie naśladujecie leży gdzie indziej.
|
No popatrz, jaki ten świat ułożony. Wszędzie plują w twarz porządnym ludziom o jedynych, słusznych poglądach jak Ty. Bagnet na broń i jazda.
* - achtung! wnimanje! שימו לב! autor powyższego postu używa Josipa W. Stalina jako przykład, co nie oznacza, że nie uważa go za pospolitego mordercę i tyrana, co raczej nie podlega żadnej dyskusji.
Cytat:
|
Woffy, że Ci się chce. I tak koniec końców dostaniesz riposte, że przecież CBA, że przecież Blida, że seciuritate itp...
|
Nie jesteś ani trochę zabawny, więc sobie odpuść
------------
Generalnie to ja bym sugerował skończyć tę mętną dyskusję, bo ona do niczego nie prowadzi.