|
Niewiem co ludzie widzą ładnego w stadionie Cracovii... Co prawda być może ładnie się wpasuje w otoczenie to jednak odrębnie patrząc dla mnie jest brzydki bo niesymetryczny, dużo ładniejszy jest dla mnie szczególnie od wewnątrz stadionik Korony a dla tych co nie lubią dwupoziomowości na tak małych stadionach to stadion Zagłębia jest też dużo ładniejszy moim zdaniem i pisząc to nie przemawia przeze mnie niechęć do Cracovii tylko patrze obiektywnie.
A ogólnie co do wszystkich stadionów właśnie budowanych to niestety stadion Wisły troche blado na ich tle wypada ze względu na wygląd(bo funkcjonalnie nie będzie zle, pod wszystkimi trybunami i poziomami trybun bedzie miejsce do zagospodarowania zabudowane w przeciwieństwie do np stadionu Legii), gdyby zamiast okrąglaka był narożnik i dachy byłyby jakoś połączone i oczywiście wszystko osłonięte to byłby bardzo ładny symetryczny stadion w stylu anfield road/stamford bridge i podobałby mi się najbardziej z nowo budowanych stadionów w Polsce, a tak niestety moim zdaniem stadion naradowy, stadion Legii i też stadion w Gdańsku(chociaż jest troche podobny do stadionu Bayernu którego wygląd z zewnątrz czyli ta oponka dla mnie jest odrażający ale jednak stadion Lechii z zewnątr będzie się troche różnił od Allianz areny) będą ładniejsze od stadionu Wisły. Stadion Lecha przez to że trybuny za bramkami diametralnie się różnią też nie będzie zbyt piękny, a stadion we Wrocławiu niestety z zewnątrz też będzie brzydko(jak jakiś supermarket/centrum handlowe w kształcie talerza/naczynia) chociaż nie aż tak brzydko jak oponka w Monachium. Ogólnie preferuje chyba bardziej jednak stadiony prostokątne(szczególnie jeśli chodzi o pojemności do 40-50tys) jednak dobrze zrobione owalne też mi się bardzo podobają, najładniejszy stadion wg mnie to Santiago Bernabeu, a oprócz z nie do końca prostokątnych bardzo mi się podobają też Ashburton groove(Emirates), San Siro, Wembley, Nou Mestalla no i camp nou jeśli by był w pełni zadaszony chociaż jednak troche za duży.
Pomimo sprzecznych niektórych informacji które dziś się dowiedzieliśmy mam troche większe nadzieje, ponieważ wiadomo raczej że miasto nie zrobi żadnego dodatkowego przetargu na murawe tylko zleci ją polimexowi szczególnie że mają zlecone już obniżenie poziomu murawy. Też cieszy to że w zakresie prac są uwzględnione kołowrotki i monitoring. Pozostają tylko problemy wykończenia D i wszystkich instalacji IT, z IT może jeszcze zdążą ale z wykończeniem D już raczej nie :/, jednak mam nadzieje że od lipca już Wisła wróci na Reymonta nawet jeśłi mecze miałyby się rozgrywać przy tylko 2 trybunach.
Jeszcze jedna rzecz mnei cieszy, mam nadzieje że to prawda, mianowicie elewacja ktoś się dowiedział że mają ten surowy beton jakoś lekko oszlifować i pomalować na szaro/niebiesko. Mam nadzieje że tak zrobią bo to jak to teraz wygląda woła o pomste do nieba, a obawiałem się że tak zostanie bo na forum Skyscrapercity widziałem jakąś inwestycje zaprojektowaną przez Obtulowicza z właśnie takim surowym betonem jako elewacją :/
|