Wyświetl pojedynczy post
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.04.2010, 22:58
Boże.... patrze co te nasze media wypisują i za łeb się chwytam...

-kard.Dziwisz zmienia zdanie - Kurtyka nie zostanie pochowany w Panteonie
-prof. Ziejka stoi za zmianą miejsca pochówku, pewnie dlatego że był TW

Masakra...

Kurtyka nie zostanie pochowany w Kościele Św. Piotra i Pawła... bo Panteon jeszcze nie istnieje.

Cytat:
W kościele świętych Piotra i Pawła środowiska krakowskie planują utworzenie Panteonu Narodowego. Pierwsza część Panteonu powstałaby z połączonych krypt pod głównym ołtarzem i prezbiterium. Mogłaby zostać otwarta 27 września 2012 roku, w 400. rocznicę śmierci ks. Piotra Skargi SJ, spoczywającego w jednej z krypt.

Część druga mogłaby zostać zbudowana w miejscu wirydarza, tj. na terenie między kościołem a murem granicznym z Plantami. W przyszłości możliwe jest również połączenie pozostałych niezagospodarowanych krypt (w sumie jest ich pod kościołem około 20) i włączenie ich do Panteonu. Początkowo planowano, że Panteon Narodowy zostanie utworzony poprzez rozbudowę krypty zasłużonych w kościele oo. paulinów na Skałce, jednak paulini wycofali się z tej inicjatywy.
Komuś wyjątkowo zależy, żeby kard. Dziwiszowi koło d... robić, albo po prostu jest idiotą...

Jeszcze z zacytowanego przez Jędrka PAPu:

Cytat:
Rzecznik archidiecezji krakowskiej ks. Robert Nęcek powiedział w czwartek po południu PAP, że "nie było żadnych decyzji o pochówku prof. Janusza Kurtyki w kościele św. Piotra i Pawła". "W związku z tym nie było też ich odwołania ze strony metropolity krakowskiego kard. Stanisława Dziwisza" - podkreślił ks. Nęcek.

"Panteon jeszcze nie istnieje. Jego powołaniem zajmuje się specjalna fundacja, a miejsce w tym panteonie zajmą zasłużeni, którym to miejsce przyzna Kapituła wyłoniona przez tę fundację" - dodał rzecznik archidiecezji.
Nie chcę mi się szukać w tym momencie, ale informacje o Kapitule, która będzie dokonywać wyboru... prof. Ziejka podawał jakoś przed pogrzebem Prezydenta Kaczyńskiego. Więc doszukiwanie się w tym spisku, odwetu itp. jest głupie i nie na miejscu.

A co do tezy McDave'a - że jakoby Wawel jest Narodu - nie nie jest! Wawel należy do Prezydenta RP i jest jedną z jego rezydencji. Natomiast Katedra Wawelska jest własnością Kurii. Polecam zajrzeć do ksiąg wieczystych lub choćby jakiś źrodeł historycznych.

Argument o znaczeniu Wawelu dla Narodu czyniącym z niego własność narodową, można sobie między bajki włożyć. Dlaczego? Dlatego, że nie przypominam sobie, żeby istniała instytucja wywłaszczenia z powodu znaczenia dla Narodu? Czy to oznacza, że kupując zamek (vide Korzkiew) tak na prawdę nie jestem jego właścicielem, bo należy do Narodu? Bzdura!
Ostatnio edytowane przez dj_ibutti : 22.04.2010 o godz. 23:03.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS