Wyświetl pojedynczy post
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.04.2010, 23:01
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
W takim razie jaką polecasz boigrafie o marszałku? Chodzi mi o coś w miare obiektywnego jeśli takowe istnieje - ani teksty Jędrzeja Giertycha że Piłsudski to narzędzie w rękach niemieckich ani na odwrót apologie typu że np marszałek sam jeden obronił Europe przed bolszewizmem

Skoro jesteśmy przy Piłsudskim.Pomijając zamach majowy ciekawe są według mnie takie aspekty jak plany marszałka wojny prewencyjnej przeciwko Hilerowi - czy coś takiego rzeczywiście było czy to jedynie wymysł "kliki sanacyjnej" będący kolejnym elementem budowanie legendy naczelnego wodza?

Druga sprawa uzbrojenie.Śmigły Rydz mianowany następcą Piłsudskiego twierdził że JP miał XIX - wieczne pojęcie o uzbrojeniu wojska gdzie zamiast wojsk pancernych podstawą miała być piechota i jazda konna.Czy wobec powyższego można Piłsudskiego obarczać choćby pośrednią odpowiedzialnością za klęske wrześniową?

I sprawa najciekawsza - z kategorii fantastyki naukowej Jak myślicie czy Piłsudski poszedłby z Adolfem na sowiety? W samym środowisku piłsudczykowskich historyków budzi to sprzeczne opinie.Maciej Rosala z rzepy chyba byłby skłonny do tej hipotezy majac w pamięci I wojne,ale zapytany o to Janusz Cisek - bodajże były dyrektor muzeum Józefa Piłsudskiego odpowiedział kategoryczne NIE gdyż marszałek musiałby stać się wasalem Niemiec na co by się na pewno nie zgodził...
Pozdrawiam ...
Co do obiektywnej biografii Marszałka to w moim odczuciu takiej nie ma, wynika to chyba z bardzo urozmaiconego i burzliwego życia. Już za życia pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Wodza dochodziło do bardzo poważnych wręcz kryminalnych sytuacji. O ile mnie pamięć nie myli to Kariera Nikodema Dyzmy powstała w odpowiedzi na pobicie. Wracając do tematu nie jestem w stanie podać Ci obiektywnej biografii. Osobiście interesuje mnie wczesny okres działalności Marszałka a w szczególności epizody Walk na Wyżynie Miechowskiej i okolic Limanowej (notabene ten okres i zasługi Polaków W Polsce nie doceniane na zachodzie bardzo często są uważane za przełomowe w wojnie zwłaszcza Bitwa Limanowska)

Co do planów ataków prewencyjnych obstawiałbym że raczej ich nie było, bardziej prawdopodobne są rozmowy z Niemcami. Nie wiem na ile informacja ta jest prawdziwa, ale podobno w 1939 roku po wkroczeniu wojsk Niemieckich na Wawelu Niemcy ustawili wartę honorową przy grobie Marszałka.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
W teorii ubliżanie głowie państwa już teraz jest karalne. W praktyce każdy żul mógł sobie pluć na Lecha Kaczyńskiego i stać się bohaterem mediów (nie mylić z Aleksandrem Kwaśniewski - w jego przypadku sądy orzekały bardzo sprawnie).

Mareq - kiepściutka ironia, kiepściutka. Poczekaj na dyrygentów, podrzucą Ci coś lepszego. Bartoszewski, Palikot i Niesiołowski to ekstremum, dla "środka" też coś się znajdzie. Stawiam na element zdrowo pozytywistyczny, jakaś demitologizacja, odbrązawianie na szybko - podstawy już nakreślono, trzeba jeszcze ustalić znośne dla społeczeństwa proporcje.
wolfy dlaczego uważasz że ta ironia jest kiepściutka uważam że coś w tym jest, nie będę próbował przekonywać kogokolwiek do swoich racji bo nie ma to sensu widzę po Twoich wypowiedziach i wielu osób na forum że macie ugruntowane i jasno sprecyzowane poglądy i chwała wam za to. Należy cenić Tych którzy te poglądy mają i potrafią ich bronić oraz szanują poglądy innych.

Powiem Tylko Tyle od 10 kwietnia zarówno media jak i część społeczeństwa popadła w narodową patriotyczną histerię. Nie wolno mówić źle bo żałoba, nie wolno sprzeciwiać się podejmowanym w delikatnie mówiąc kontrowersyjnych okolicznościach decyzjom o pochówku bo nie wypada, nie wolno przychodzić na pogrzeby zmarłych bo się o nich za życia źle mówiło, nie wolno powoływać na stanowiska bo nie wypada, nie wolno podpisywać ustaw bo są sprzeczne z wolą zmarłego, nie wolno głosować na Komorowskiego bo cała władza w ręce PO. Ludzie opamiętajmy się, Miała miejsce tragedia, przede wszystkim zginęli ludzie. I im należy się szacunek ale w imię tragedii nie wolno innym zamykać ust i zabraniać swobodnego wypowiadania się bo o możliwość Wolności słowa i demokrację wszyscy tragicznie zmarli Walczyli.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.04.2010 o godz. 02:33.