|
Pozdrawiam
Czytam i czytam i jedno jest pozytywne jak by nie patrzeć jest to jedna z najbardziej spokojnych dyskusji jakie widziałem w ostatnich kilku dniach i chwała wam Panowie za to. Być może wynika to z faktu, że większość z Was jest zorientowana w Prawo lub stoicie z boku nie wiem może się mylę.
Ważne w dniu dzisiejszym jest to że od dyskusji jakie by one nie były nie uciekniemy, lecz musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych rzeczach, tak jak powiedzieliście. Wiele na najbliższe miesiące i lata zależy od tego jak zachowa się nie tyle PIS co J. Kaczyński. najprawdopodobniej już i tak decyzje zostały podjęte. Niepokojem napawa fakt, że słowa wypowiadane juz nie tylko przez zwolenników, ale przez członków mówiące, że da się na plakatach zdjęcie w sepii ze smutnymi oczami z podpisem i wygra się w pierwszej turze padają w dzień po pogrzebie. Pożyjemy zobaczymy.
Odnośnie teorii spiskowych nie ma się co wypowiadać bo to i tak nie ma najmniejszego sensu. poczekajmy do opublikowania nagrań wyciągnięcia wniosków. I pamiętajmy że w przypadku katastrof lotniczych obowiązuje prawo międzynarodowe. (Mam nadzieję że nie padną jako argument słowa że Rosja i tak tego prawa nie przestrzega).
Dziwią mnie też głosy mówiące że Komorowski popłynął. Ale jak, gdzie i jakim stylem. On nie jest w tym momencie człowiekiem od porywania tłumów, notabene w moim odbiorze uroczystości dzięki tym oklaskom, których to akurat Komorowski nie dostał przeradzały się w prosty wiec polityczny a nie mające charakter hołdu i zadumy uroczystości żałobne. Co do powołania nowych ludzi przez Wyżej wspomnianego. To nie dziw mnie to zupełnie zostały powołane osoby, które w danej chwili były najbardziej potrzebne, ktoś odpowiedzialny za bezpieczeństwo w perspektywie przylotu do kraju zagranicznych delegacji i ktoś do kancelarii (która praktycznie przestała istnieć) w celu zorganizowania a może lepiej pomocy w zorganizowaniu uroczystości (które trzeba przyznać pomijając drobne wpadki i dzięki zasłudze harcerzy udały się nawet nawet, (chociaż wolałbym żeby ich nie musiano organizować). Co do szeroko dyskutowanej kwestii "gówniarzerii" to z całym szacunkiem ale do tej grupy zaliczyliście ludzi z różnych grup wiekowych i społecznych zarówno z prawej jak i z lewej strony. Pamiętajcie że domeną demokracji jest możliwość wypowiedzi i o tą możliwość między innymi Prezydent Lech Kaczyński walczył. I osobiście wcale się tym ludziom nie dziwię byłem, jestem i będę przeciwnikiem chowania (bardzo brzydkie słowo) zarówno Państwa Kaczyńskich jak i kogokolwiek z obecnie żyjących. Moim zdaniem nie ma odpowiedniej osoby. (ale to moje zdanie i mam do niego prawo).
Jeszcze jedna rzecz na wielką Cichą bohaterkę ostatnich dni wyrosła w moich oczach Pani Kopacz (nie będę uzasadniał) możecie się ze mną zgadzać lub nie.
Przepraszam że się rozpisałem ale uważam że skoro staramy się w miarę normalnym tonie ze sobą rozmawiać to i ja wtrącę moich kilka uwag. Pozdrawiam serdecznie z nadzieją na dalszą merytoryczną i spokojną dyskusję
ps. jeszcze dwa zdania do Wolfy.
Zgadzam się z Tobą że Komorowski będzie miał pod górkę, natomiast zupełnie inaczej bym to argumentował. Nie zgodzę się natomiast że źle wypadł. Trzeba zrozumieć okoliczności i kontekst tego co się działo. To że jego wypowiedzi były wręcz chłodne a czasami wyglądające na sztuczne ja odebrałem jako próbę zdystansowania się od upartyjnienia wydarzeń, i próby wypełnienia sztywnie określonych przez Konstytucję RP obowiązków jakie spadły na niego jak grom z jasnego nieba. Wybacz ale jego orędzie nie miało spowodować że wyjdę na ulicę ale miało nieść przekaz mówiący o tym co się stało, co się w Pańswie dzieje i co dziać się będzie i dlaczego tak a nie inaczej. Uwierz mi dopiero podniosły by się krzyki gdyby było inaczej oskarżające go o próbę zbicia kapitału na nieszczęściu jego kontrkandydatów. jednym słowem i tak źle i tak niedobrze jakoś nam Polakom ciężko dogodzić. Powodzenia
Ostatnio edytowane przez robin hood : 20.04.2010 o godz. 01:09.
|