Sędzia napisał(a):
|
Ujazdowski, Zalewski, Dorn (i Sellin oraz paru innych) praktycznie co do jednego sami odeszli z PiSu. (chyba Dorn wyleciał, ale głowy nie dam).
|
Wylecieli czy zrezygnowali - nie ważne,liczy się sam fakt,a nie sposób odejścia.
Cytat:
|
Dlaczego? Ponieważ chcieli mieć większy wpływ na partię, niż ich środowisko miało faktycznego wpływu.
|
Być może ale czy to źle że chcieli zmian jak zauważyli że partia idzie w złym kierunku?
Cytat:
|
Bardzo szanuję Gowina za to, że kilkukrotnie nagabywany przez dziennikarzy w kontekście różnych możliwych kroków PO odpowiadał - z takich powodów nie odchodzi się z partii.
|
Również szanuje Gowina.W trakcie wybuchu afery hazardowej potrafił przeciwstawić się partii i ją krytykować mimo iż wiele osób z PO uważało że "nie ma afery".
Gowin jest
realistą politycznym - w rozmytej PO reprezentuje wartości konserwatywne.Pisał o tym Adam Wielomski.Jeszcze raz wkleje bo artykuł naprawde ciekawy
http://prawica.net/opinie/21406
Cytat:
|
Co do Sulejówka - to był wyraz pewnej bezsilności, która dopadła niektórych sympatyków PiSu, dzisiaj nikt nie wyobraża sobie takiego scenariusza.
|
Nie byłbym tego taki pewien,choć możliwe.W obliczu śmierci brata Jarek może liczyć na większą wyrozumiałość
Co do polityki PiS chyba Sędzio raczej nie dojdziemy do kompromisu...
Moim zdaniem nawet jakby Jarosław Kaczyński był dobrym prezydentem to i tak w starciu z Komorowskim ze względu na niskie zaufanie społeczne raczej nie ma szans wygrać więc po co wogóle próbować? W dwa miesiące raczej opinii publicznej nie przekona więc czy nie lepiej postawić na kogoś innego i walczyć o pałac prezydencki niż wystawić nawet teoretycznie najlepszego kandydata który na starcie jest już przegrany? Realizm polityczny czy marzycielstwo?Ja wybieram realizm...
Moim zdaniem Kaczyński powinien na kolanach błagać jeśli nie Jurka to przynajmniej Romaszewskiego aby wystartował z ramienia PiSu.Honor schować do Kieszeni a realnie trzeba myśleć o walce.Zarówno Jurek jak i Zbigniew Romaszewski to ludzie rozsądni więc myśle że by się od razu zgodzili.
Cytat:
|
Na marginesie, ta cecha polskiej prawicy (tzn. że każdy ma swoje zdanie i ono jest jedyne nieomylne) pokazuje, jak fałszywy był obraz obu Kaczyńskich wykreowany przez ich przeciwników. Umiejętność zebrania tak wielu środowisk prawicowych w jednej partii (przypomnę, że prawie UPR się załapało)
|
UPR mnie nie interesuje.Przecież to marzyciele-populiści oderwani od rzeczywistości.
PiS jest zbyt poważną partią aby się z nimi związać,tym bardziej po doświadczeniach z Samoobroną.Ewentualnie aby przez cynizm polityczny podwyższyć sobie kilka procent poparcia...
Jednak generalnie to odmienności.Poza nienawiścą do PO i eurosceptyzmem nic ich nie łączy.A nawet eurosceptycyzm jest dość karkołomnym określeniem odnośnie PiS.Jak można partie która czuje się jak u siebie w domu w parlamencie europejskim i głosuje za traktatem lizbońskim nazwać eurosceptyczną?
Po prostu musi się odróźniać od PO,więc pozuje na eurosceptyków aby swój konserwatywny elektorat kusić,ale przecież nawet Kaczyński podkreślał wielokrotnie że jest za integracją UE ale państw solidarnych a nie podprządkowanych Niemcom i Francji.
Cytat:
|
Wreszcie trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że jest to co prawda znaczne uproszczenie, ale zależność jest dość prosta - im bardziej przeciwnicy PiSu "dobrze życząc" sugerują wycofanie się JK do Sulejówka, tym bardziej PiS nie powinien tego robić.
|
Ja naprawde nie jestem przeciwnikiem PISu.Może kiedyś byłem ale już nie jestem.A ta wzmianke o sulejówku czytałem w rzepie - nie sądze aby gazeta Wildstaina i Ziemkiewicza byla przeciwnikiem PISu