Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.04.2010, 14:24
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie JK nie wystartuje. Pominę spekulacje na temat jego stanu psychicznego. Według mnie jeśli JK wystartuje, i ewentualnie wygra, nie będzie miał z kogo zrobić szefa partii.

Ciekawa sprawa z Hrabią Wąsem. Jego przemówienie na pogrzebie pokazało, że ma charyzmę drewnianej deski. Nie dziwię się, że w PO pojawiły się glosy, żeby jednak go nie wystawiać. Donek może i by miał ochotę Bronisława wycyckać, ale wie, że po medialnej szopce pod tytułem "prawybory" byłoby to samobójstwo.
Mam takie same wątpliwości co do kwestii szefa partii, choć ten kij ma dwa końce. Od dawna mówiło się, że PiS będzie mieć problem z "dziedziczeniem", możliwe że JK wykombinuje to w ten sposób - jeśli wygra wybory, to kwestia sama się rozwiąże, a partia się nie rozleci ze względu na scalającą to środowisko śmierć Prezydenta.

Moim zdaniem duże szanse miałaby kandydatura prof. Kleibera. Osoba ta nie jest dobrze znana - nie budzi kontrowersji. Ale jej główna zaleta to możliwość jej poparcia przez SLD, ponieważ Kleiber wcześniej współpracował z lewicą, w czasach gdy rządzili. I cała akcja "promocyjna" idzie w gwizdek pt. "kandydata ponadpartyjnego", "zgody narodowej" itp. Nawet Gowin mówił o nim w pierwszej chwili. A o możliwym poparciu przez SLD jakaś gazeta już pisała.

Ale główna zaleta takiej wspólnej kandydatury, na płaszczyźnie politycznej, to pierwsza oficjalna i publiczna współpraca PiSu i SLD (TVP nie liczę, bo nie jest to współpraca publiczna). I to współpraca, której zwolennicy tych dwóch partii w ogromnej większości nie odebrali by skrajnie źle.
To otwiera ogromne możliwości polityczne na przyszłość, tj. w razie gdyby PiS i SLD miały większość w sejmie jest możliwość powołania wspólnie, na fali poprzedniego wspólnego poparcia Kleibera, także rządu "fachowców" z "apolitycznym" premierem.

Nie piszę tego jako zwolennik takiego rozwiązania, rysuję tylko ciekawą możliwość.

http://www.rp.pl/artykul/463957_SLD_...kandydata.html
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 19.04.2010 o godz. 14:28.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa