pan Dudi napisał(a):

Klaus nie pierwszy raz pokazał, że jest godnym szacunku człowiekiem.
Natomiast nasi dumni przedstawiciele narodu, tym razem w osobie Buzka, dalej zadowalają się ochłapami z królewskiego stołu i udają, że wszystko jest ok. Otóż Buzek powiedział, że najważniejsza jest deklaracja chęci przyjazdu tych, którym nie udało się dotrzeć. I potem szok, że Polski i Polaków nie szanują na świecie.
|
Nam brakuje własnie takich polityków jak Klaus. W sumie u nas są sami kiwacze,kiwają głową na wszystko co powie zachód,zrobi wschód. Podpiszą,byleby dobrze mówili na zachodzie. Marionetki. Klaus czy Kaczyński ni w cholere w ten nurt się nie wpisywali. A taki Buzek,facet za swoje stanowisko-mimo,że czysto administracyjne- będzie wszystko chwalił od góry do dołu i gadał brednie jak zacytowane powyżej. Ja nie mam wątpliwości,że z tymi goścmi co są obecnie u władzy będziemy malo poważanym krajem. W sumie można powoływać administratorów kraju, choćby jak obecnie Komorowski. Raz tańsi a dwa,oddawaliby prawdziwy obraz sytuacji Polski na arenia między narodowej. Bez hipokryzji,że jeździmy,załatwiamy,negocjujemy. Przeciez zwyczajnie podpisujemy i robimy co nam każą.
Specjalnie zaskoczony nie jestem,że nie przyjechli ci co to zadeklarowali. Wiedziałem,że z Węgier,Slowacji i Czech przyjadą,tak samo z Gruzji. Ale reszta,śmiech na sali. No ale glejt mają,bo jeden z kiwaczy już ich wytłumaczył. I jak tutaj Miedwiediew ma się nie czuć pewnie,i jak u siebie. Podobnie Putin. Europa i USA mają nas w dupie a do tego mamy kiwaczy,którzy nie zmienią takiego stanu rzeczy. W sumie jestesmy jakimś tam państewkiem.
Co do Rosjan. W tym wszystkim jest jakieś drugie dno. Może to konflikt między prezydentem Miedwiediewem a Putinem ma swoje reperkusje u nas,może planują coś na dłuższą metę.Gaz łukowy pewnie ich w****ia,no ale na wszelki wypadek podpisaliśmy umowę na 30 lat,z Rosją na odbiór gazu. Tak czy siak historia pokaże kto na tym wszystkim najbardziej zyskał.
Co do woli pojednania, o którym tyle pisze lewicowa prasa i mówi ośmieszony TVN. Czy oglądał ktoś z Was rozmowę o Katyniu na rosyjskiej TVKultura?pokazywali to wczoraj na naszej TVP Kultura. Jesli facet będący szefem Instytutu Historii Rosyjskiej Akademii Nauk,mówi,że nie było żadnych przyczyn merytorycznych do rozstrzelania tylu osób,to o czym my dyskutujemy. Zmroził mnie jeden argument. W sumie po co mieliby Stalin i Beria mordowac tylu oficerów polskich skoro byli oni potrzebni do towrzącej się nowej armii?!Do tego tłumaczenie tego faceta,że pewnie to system sam coś wymyslił bez udziału władz a sam Beria później zastanawił się po co to zrobił. Jedynie Michałkow z zażenowaniem na nich patrzył i ironizując ośmieszła ich argumenty. Tam siedziali goście z Dumy itd. Jesli tam jest taki poziom wiedzy i interpretacji faktów to nie ma się oc oszukiważ,że ktokolwiek cokolwiek zrobi aby tą sprawę rozwiązać.