kamikaze napisał(a):

Jak dla mnie to prawo do decydowania na temat Krakowa mają tylko mieszkańcy i to tacy, którzy się tu urodzili, a nie przyjechali rok temu z prowincji. Tak samo jak ja nie wpieprzam się w sprawy Warszawy, Poznania, Oborników Wielkopolskich, tak samo niech się oni nie wtrącają.
No chyba niedługo wybiorą nam prezydenta miasta OBYWATELE Polski.
|
I tak własnie rodza sie niedomowienia. Chyba post wczesniej napisalem ze Wawel jest dobrem NARODOWYM wiec nalezy do WSZYSTKICH Polaków,dlatego tez glos w tej sprawie moga zabierac wszyscy czy to tak trudno zrozumiec? O ile dobrze pamietam mamy demokracje. A to czy ktos przyjechal jak to ujales "z prowincji" nie ma najmniejszego znaczenia.
Kilka przykładów :
1. Akcja w Gruzji - w efekcie wstrzymanie agresji Rosyjskiej.
2. Umocnienie polskiej tożsamosci i dumy narodowej
3. Konsekwentna polityka budowania porozumienia z mniejszymi panstwami Europy środkowo wschodniej.
4. Skuteczna walka o polskie interesy w UE (przedłużenie Nicejskiego systemu glosownia o 10 lat potem kompromis Joaniny)
5. Walka z komuna od Solidarności, przez walke z ukladem okraglostolowym
6. Dobre relacje z Izraelem skutkujące weryfikacją mitu o polskim antysemityzmie.
7. Polityka medalowa ( pamięć i tożsamość )
8. Zmusił swiat do uznania zbrodni popełnionej na Polsce w Katyniu. Skłonił Rosjan do zmierzenia sie z wlasna przeszłoscia.
Ad1. Tak szczegolnie ze rosjanie prawie zajeli stolice. Oczywiscie nie przecze ze wstawil sie za Gruzja jednak konflikt na lini Gruzja-Rosja nie jest taki prosty do wytlumaczenia-zli rosjanie zaatakowali gruzinow.
Ad2. Subiektywne odczucie ja byłem tak samo dumny z Polski jak prezydentem byl Kwasniewski czy Walesa(z Walesa to oczywiscie jak na swoj wiek)
Ad3.Tak umocnienie kontaktow z mniejszymi panstawami kosztem ochlodzenia z Rosja.
Ad4.Joanina wcale nie jest zadnym kompromisem. Tracimy glosy w UE a to czy to jest teraz czy za 10 lat nie ma zadnego znaczenia.
Ad5.Jest duzo wiecej osob bardziej zasluzonych w walce z komuna niz prezydent
Ad6.Wybacz ale to strasznie dziwny argument. a czy jak byl Kwasniewski prezydentem to w Polsce strzelalismy do zydow?
Ad8.W jaki sposob? O ile dobrze pamietam rosjanie wiekszy krok zrobili za czasow Jelcyna.
Tak jak ktos napisal teraz mamy czasy w ktorych nie walczymy o wolna Polske i ma racje. Dlatego tez nie powinno sie chowac NIKOGO na Wawelu(nie dlatego ze mezem stanu zostaje sie podczas walki ale dlatego ze w dzisiejszym swiecie trudno jest doknac czegos wielkiego samemu)
gooro33 :Ta katastrofa niewątpliwie dała powód do takiego pogrzebu, bez niej taki by się nie odbył.
Odnosnie Sikorskiego wyraznie napisalem ze mogl to byc jeden z wielu powodow dla ktorych zostal pochowany na Wawelu ale nie JEDYNY jak w przypadku Kaczynskiego.
I konczac odnosnie tego kto podjal decyzje.
Pojawily sie art. ze to otoczenie prezydenta ZAPYTALO Dziwisza czy bylaby taka mozliwosc. I co mial powiedziec ze nie? Wiec nastepnie namowiono Jaroslawa i ten po dlugich rozmowach wyrazil zgode. Wydaje mi sie ze tak najprawdopodobniej bylo. Dlaczego? Sam dziwisz nie mogl wyjsc z taka propozycja. Brat prezydenta na pewno nie mial wtedy glowy do tego aby myslec o takich sprawach wiec...