Wyświetl pojedynczy post
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.04.2010, 17:48
Sędzia napisał(a):Wyświetl post

Odchodząc już od kwestii Wawelu, ciekawi mnie kto będzie kandydatem PiSu na Prezydenta. Naturalnym wydaje się być Jarosław Kaczyński, ale ta kandydatura ma jeden duży minus - utraci kontrolę nad partią. Poza tym nie wiadomo czy dojdzie do siebie, zwłaszcza że matka też jest ciężko chora. Po kilku komentarzach "przyjaznych" socjologów widać, że niektóre środowiska bardzo się boją tej kandydatury.

Gdyby się nie zdecydował to moim zdaniem dobrą kandydatką byłaby Zyta Gilowska. Po pierwsze, jest kobietą, a jak wiadomo kobietę ciężej atakować. Po drugie, jest kobietą, co znaczy że w drugiej turze zbiera cały elektorat feministyczno-lewicowy, który będzie miał pierwszego prezydenta - kobietę. Po trzecie, kiedyś byłą związana z PO, nigdy nie była członkiem PiS, tym trudniej byłoby ją atakować przeciwnikom. Po czwarte, ma liberalne poglądy ekonomiczne - co stanowi dużą zaletę dla części wyborców PO. Po piąte, bardzo nie lubi Tuska, co stanowi pewną gwarancję lojalności wobec JK, zresztą jej dotychczasowe zachowanie też temu świadczy. Po szóste, z jej wiedzą ekonomiczną zmiażdży każdego rywala w debacie, przynajmniej w tym zakresie.

l]
Niedawno czytałem w rzepie że Jarosław Kaczyński ma najniższe zaufanie w społeczeństwie wśród polityków.Nie wydaje mi się aby miał duże szanse na wygraną.

Ideologicznie PiS to patriotyczna,przywiązana do tradycji, antysalonowa partia.Niestety jest źle zarządzana.Myśle że jest dobry moment aby Jarosław Kaczyński wycofał się z polityki i oddał przywództwo komuś mniej krzykliwemu a bardziej merytorycznemu.

Osobiście wolałbym aby Prawo i Sprawiedliwość pogodziło się i poparło w wyborach Marka Jurka aczkolwiek wiem że to raczej nierealne...
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.