Wyświetl pojedynczy post
seta
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.04.2010, 06:41
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Wiesz - to jest jedna z takich rzeczy że ciężko mieć pretensje do tych co nie są przekonani do tego, bądź są przeciwko, jak i do tych co grubo to popierają.Manifestantów pomijam.

Po pierwsze to przed ogłoszeniem decyzji, nikomu do łba by nie przyszło że Kaczyński będzie leżał na Wawelu.To że będzie to Warszawa wydawało się sprawą oczywistą.Mamy więc szok który ludzi trochę podzielił(nie kupuje tego tekstu Wajdy że stanie się nie wiadomo co).

W zasadzie możemy sobie zadać 1 pytanie - czy tragiczna śmierć jest wystarczającym powodem by podjąć te zupełnie wyjątkowe kroki jak pochówek na Wawelu , czy nie.Bo nie czarujmy się nie dorabiajmy ideologii - Gdyby Kaczyński żył, nawet i był prezydentem na 2 kadencje i umarł nie tak tragicznie to w ogóle by nie było tematu - tak jak by nie było tematu gdyby Kwach nawet nie był komuchem i nie zachlał nad grobami, czy gdyby Wałęsa nie miał kontrowersyjnej młodości.

Wawel to nie jest zwyczajowe miejsce pochówku prezydentów.Nie jest też w sumie zwyczajowym miejscem pochówku tragicznie zmarłych bo jak wiemy Narutowicza zamordowano a na Wawelu nie leży.

I ja uważam ze na pytanie które wyżej postawiłem nie ma jednej odpowiedzi.Jedni powiedzą że tak, inni że nie i nie da się powiedzieć że ci mają racje a tamci nie.

Ja osobiście mam żal , nie wiem za bardzo do kogo bo nikt się do tego nie przyznaje ale żal że podjęto decyzje która , to było oczywiste - podzieli ludzi i to nie będzie podział 'tam gdzie my i tam gdzie zomo'.
Wg mnie po prostu pojechano trochę po bandzie,żeby nie napisać że wepchnięto go tam na siłę, zdając sobie sprawę że to nie złączy ludzi a wręcz odwrotnie.
Jak dla mnie korona z głowy Lechowi by nie spadła gdyby został pochowany w mieście w którym się urodził, żył, był jego prezydentem a także sprawował najwyższy urząd.A nawet uważam że sam Kaczyński nie chciał by spoczywać na Wawelu , nie mówiąc już o jego żonie.

Natomiast jeśli jednak klamka zapadła to każdy powinien się z tym pogodzić i nie przeginać pały.Jak by nie patrzeć i nie oceniać Lecha to była to postać prawa, kiedy trzeba było to była po właściwej stronie więc o żadnej ujmie dla Wawelu, czy przyszłych jego sąsiadów mowy być nie może.

A my jako Krakusy musimy zauważyć też pozytywy - Ożywi to Wawel a także ranga naszego miasta pójdzie w górę i nie chodzi mi tu o ten jeden czy 2 dni ale w ogóle.
dzięki 1q2 że napisałeś to co sam chciałem napisać.
Lepiej siedizeć cicho i wyglądać na idiotę, niż powiedzieć jedno słowo i rozwiać wszelkie wątpliwości.