Wyświetl pojedynczy post
Piettras
Senior Member

Od: 09.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.04.2010, 23:08
Ja na miejscu Jarosława i córki ŚP Pana Prezydenta Kaczyńskiego po dzisiejszych protestach „niewielkich człeczyn” zrezygnowałbym z pochówku pary Prezydenckiej na Wawelu. Ciekawy jestem, kto by na tym więcej stracił, my jako miasto, które chce być uznawane jako symbol kultury i patriotyzmu czy Warszawa- stolica.
Następna sprawa: bardzo zdziwił mnie widok azjaty, prawdopodobnie studenta, który mocno protestował przeciwko pogrzebowi na Wawelu. Ciekawy jestem co ta osoba wie o patriotyzmie Polaków, ŚP Lecha Kaczyńskiego, o Solidarności, o Polsce... Komizm sytuacji czy może prawda o niektórych z nas. Prawda jest taka, że połowa naszego narodu żyje w nieświadomości politycznej. Dialogi typu: "-Idziesz na wybory? -No. -A na kogo głosujesz? -Ja na Tuska, bo Kaczyński jest mały. -To ja też." są na porządku dziennym. To był tylko przykład, jednak czy w przyszłości unikniemy takich nieporozumień? Wybór należy do nas samych czy zaczniemy myśleć o Polsce jako całym, spójnym organiźmie czy nadal będziemy patrzeć na innych (np. Irlandia) i brnąć w bagnie, które ktoś nam narzucił, bo dla niego jest to dobre... Warto czasem wyciągnąć dowód osobisty, popatrzeć na Godło i spytać się samego siebie: jakiej Polski chcę?

P.S.
Ciekawy artykuł: http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,1...wiadomosc.html