|
W demokracji każdy ma prawo do wypowiedzi i własnego zdania (to piękne) natomiast dla własnego dobra nie zawsze powinniśmy z niego kożystać. Piszecie, że nie chcecie pochówku Prezydenta RP na Wawelu. Trochę się wam nie dziwię bo nie chcecie na Wawelu tego prezydenta, którego znacie. Tego też bym nie chciał. Natomiast dla tego Prezydenta którym był na prawdę Wawel jest miejscem stosownym. Gdyby można jakoś zeskalować i porównywać czasy w których żyli różni władcy Polski ew przełożyć to na postawy końca XX w i pierwszej dekady XXI to wielu z nich na prawdę nie powinno tam spoczywać.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale my w Polsce zarówno tej nieszczęsnej Ludowej jaki i III Rzeczpospolitej chyba nigdy nie chowaliśmy obywateli tej rangi co Prezydent RP. Rangi którą urzędowi nadaje konstytucja z 1997 roku. Zauważcie ze wszyscy pozostali dotychczasowi prezydenci III RP żyją więc nie ma ku temu wyrobionych stosownych procedur. Chociażby tych wynikających ze zwyczaju. Wiele aktów prawnych tworzy się własnie w oparciu o zwyczaj którego dotychczas w Polsce nie był i jest to zjawisko nowe. Poza tym jest to specyficzna sytuacja ponieważ umarła urzędująca głowa państwa wybierana w wyborach demokratycznych. Piszę o tym ponieważ nawet w UE istnieją państwa gdzie głowa państwa nie jest wybierana demokratycznie więc tam pewnie procedury są już inne i wynikające z tradycji ich państwa. Reasumując. Nie wiem na ile decyzja celowa na ile przypadkowa natomiast na pewno w ostatecznym rozrachunku dobra !
Przepraszam za styl wypowiedzi ale strasznie ciężko mi się pisze po niektórych wypowiedziach które poczytałem i szczerze mówiąc roztrzęsiony jestem.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
|