Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.04.2010, 17:31
Nie wiem czy ktoś przesłuchał tą rozmowę Ziemkiewicza z Janeckim którą podlinkowałem, więc może nieco skrótowo:

Lech Kaczyński w ramach zabiegania o interes narodowy Polski hołdował koncepcji "koalicji słabych", uznając, że Polska może realizować swój interes na arenie UE jedynie w ramach przewodzenia małym państwom rejonu Europy środkowo-wschodniej. Słusznie (moim zdaniem) uznawał, że Polska nie ma szans na osiągnięcie wymiernych korzyści politycznych jeśli będzie się "trzymać" z silnymi państwami - Niemcami, Francją, Wielką Brytanią, czy Włochami, bo one mają swoje własne - odmienne od naszych - interesy, wreszcie dlatego, że mogą realizować swoje interesy bez uwzględniania polskiego stanowiska.

Tego właśnie nie rozumie Platforma Obywatelska i Donald Tusk, którzy wolą bardziej spolegliwą politykę nazwaną w Polsce "poklepywaniem Tuska po plecach".

To stąd tak bardzo Kaczyński dbał o wzajemne relacje Polski z Litwą (i innymi państwami Bałtyckimi), z Czechami, czy wreszcie - czekając na porażkę lewicy na Węgrzech (co miało miejsce w weekend) za pośrednictwem klubu PiS - z Fideszem (czyli obecnie partią która zdobyła ponad 50% głosów). W ten zamysł Kaczyńskiego wpisywało się także dążenie do wprowadzenia w pewnej perspektywie czasowej do UE Ukrainy, co w zdecydowanym stopniu umniejszyłoby znaczenie państw europy zachodniej, w szczególności Niemiec. Stąd też Kaczyński opowiedział się za członkostwem Turcji w UE (czym na tym forum wzbudził pewne kontrowersje).

Wszystko to, co wyżej opisałem jest dobrze rozumiane w państwach europy środkowo-wschodniej, stąd - a nie tylko z sympatii do Polski - wprowadzono u tak wielu naszych sąsiadów żałobę narodową, a w stolicy Litwy i Gruzji będzie ulica im. Lecha Kaczyńskiego.

Także kwestia bezpieczeństwa energetycznego Europy (a tym samym Polski) była jednym z głównych priorytetów Lecha Kaczyńskiego, i to dzięki niemu stała się jednym z głównych obszarów działania Unii Europejskiej - wcześniej ten temat praktycznie nie istniał. To Lech Kaczyński uparcie dążył do zapewnienia dostaw surowców do Europy (i Polski) z pominięciem Rosji.

Na pewno bardzo ucieszyły go informacje o możliwych pokładach gazu łupkowego w Polsce.

To tak w skrócie o tym, o czym rozmawiali Ziemkiewicz z Janeckim (ale nie tylko o tym). Myślę, że to jest oczywiste abecadło polskiej polityki zagranicznej, które każdy polityk w Polsce powinien znać i realizować.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa