Wyświetl pojedynczy post
a11
Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.04.2010, 09:12
Nergal napisał(a):Wyświetl post
Mogę prosić o jakies opinie na temat książek Jacka Piekary? Ostatnio rzuciło mi się w oczy kilka jego tytułów i nie wiem czy warto po niego sięgać czy raczej to strata czasu
Jeśli chodzi o mnie to czytałem wszystkie książki tego autora a przygodach inkwizytora Mordimera Mederdina. Osobiście książki oceniam jako dobre. Z pewnością można powiedzieć, iż mamy w nich do czynienia z nietuzinkową fabułą.
"Oto świat, w którym Chrystus zstąpił z krzyża i surowo ukarał swych prześladowców. Świat, gdzie słowa modlitwy brzmią: "I daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom". Świat, w którym "nasz Pan i jego Apostołowie wyrżnęli w pień pół Jerozolimy".

Mordimer Maderdin jest inkwizytorem, który zajmuję się głównie tropieniem osób pałających się czarną magią oraz spiskujących przeciwko jedynej prawdziwej wierze. Gdy po raz pierwszy miałem do czynienia z tą postacią to od razu skojarzyła mi się ona z Wiedźminem od Sapkowskiego, tyko w innych realiach.

Są to książki, które się przyjemnie i szybko czyta. Jednak nie można powiedzieć, iż są one banalne i naiwne bo potrafią zaskakiwać i czasem dopiero gdy wszystko się wyjaśnia ukazuje się pomysłowości i umiejętności autora, bo nie wszystko co na pierwszy rzut oka jest dobre; jest dobrem w rzeczywistości. Składają się one z kilku mikropowieści, które nie zawsze są ze sobą powiązane, ale ukazują losy bohatera na przestrzeni lat.

Na mnie czeka już kolejny tom o przygodach Mordimera i z pewnością w najbliższym czasie sięgnę po tą książkę.

Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
... ale to pięć grubawych ksiąg i jeszcze się nie zabrałam za to ...
Już sześć. Książki może są grube, ale jak już pisałem, jeśli ktoś lubi czytanie i fantastykę to jedna taka książka jest na dwa, trzy wieczory. Osobiście polecam

PS>
polecam stronkę http://www.biblionetka.pl/default.aspx
Dużo opinii samych czytających na temat praktycznie wszystkich książek.

PS.2
Przy okazji chciałbym polecić osobą lubiącym tematykę szpiegowską książki Frydericka Forsytha. Jak na razie przeczytałem "Diabelską alternatywę" i "Fałszerza" i muszę powiedzieć, iż są to naprawdę ciekawe książki, ich klimat oraz styl pisania Forsytha sprawia, że czyta się je z ogromną przyjemnością, oraz co dla mnie szczególnie ważne nie jest to świat Bonda, wspaniałych gadżetów i niezniszczalnych facetów, ale niejako praca agentów w "realu".
Ostatnio edytowane przez a11 : 07.04.2010 o godz. 09:17.
Odpowiedz cytując