Wyświetl pojedynczy post
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2010, 09:24
rav napisał(a):Wyświetl post
Zwróćcie uwagę na skok cenowy pomiędzy trybuną południową i północną. Na zestawieniu kosztują niemal tyle samo, tyle że południowa jest wyposażona w zaplecze: klatki schodowe, poziom dla klubu (szatnia, basen, ze 2-3 pomieszczenia), toalety, drogi dojścia, odgrodzenie kibiców gości od gospodarzy. Tego wszystkiego brakuje trybunie północnej, która kosztowała o 0,4 mln zł więcej i była budowana przez tego samego wykonawcę.
Dobrze zauważone rav i należy jeszcze dodać, że ten sam wykonawca trybun E i D odpadł z przetrargu na trybuny wschodnią i zachodnią z uwagi na swoje wyższe koszty budowy, od tych zaoferowanych przez obecnego wykonawcę.

Zbyychu napisał(a):
Tutaj już nie jestem taki pewien, ale tak na logikę też mi się zdaje, że stadion, w którym cztery trybuny są budowane osobno, będzie jednak zwykle droższy od podobnego obiektu, budowanego od kopa. Mniejsza ciągłość inwestycji, problemy w dostosowaniu konkretnych elementów do siebie (patrz parking ), koszty przetargów na poszczególne elementy (i w ogóle przeróżnych procedur administracyjnych).
I mimo tego braku ciągłości budowy, nadal nasz stadion jest najtańszy ze wszystkich innych w Polsce, podobnej klasy.Stadion Legii nie był budowany pod rygorami Euro a i tak będzie i mniejszy i droższy. Ja tam spokojnie poczekam do pierwszych wrażeń kibiców po meczowych odwiedzinach wszystkich nowych, polskich stadionów i wtedy zobaczymy, czy też naprawdę nasz stadion to przepłacony i koszmarny bubel, nadający się jedynie do zgładzenia go z powierzchni ziemi, jak twierdzą nie tylko kibice Weszło , ale i nawet Wisły. Chciałbym zobaczyć wtedy ranking z tych wrażeń i czy sadion Wisły naprawdę będzie ostatnim z ostatnich, nawet pod względem nowoczesnośći i jakości wnętrza a nie tylko wrazeń estetycznych bryły stadionowej, która i tak mimo wielu zastrzeżeń, została ostatecznie nieźle wyprowadzona przez Obtułowicza z uwagi na nasz nieszczęśliwy, historyczny początek budowy pierwszego stadionu w Polsce postkomunistycznej.

Weszło napisał(a):
Mało tego - obiekt w Mainz, który jest właśnie w budowie, wyglądać będzie bardzo podobnie do stadionu Wisły (zdjęcie 4) i będzie mieć identyczną pojemność. Koszt - 40 milionów euro. Ponad trzy razy taniej! Gdzie jest brakujące 90 milionów euro?
A oto ów stadion -
http://stadiony.net/w_budowie/coface_arena
http://stadiony.net/project.php?p=169 ( polecam 4 zdjęcie od dołu, obrazujące brak jakiegokolwiek zaplecza trybun )
http://stadiony.net/news.php?n=1603
http://stadiony.net/news.php?n=1624

No i jak tu dyskutować z niewypałem z Weszło ? Wiecie gdzie jest owe kluczowe w artykule Weszło - 90 milionów ?

Ja myślę, że te 90 milionów różnicy, leżą i kwiczą na tych niemieckich polach, widocznych z każdego narożnika i z wejść na trybuny bez żadnego zaplecza, poza tymi dla Vipów, no i na tych 13,8 tysiącach miejsc stojących tego 33 tysięcznika, nie zarzucając nic a nic niemieckiej gospodarności. Wypada tylko zaprosić tę ich firmę do budowania stadionów w naszych niebogatych miasteczkach oraz mniejszych klubach i zobaczyć czy się załapie w przetargach ?.
Porównując stadion Wisły z tym niemieckim półproduktem, trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem, żeby oskarżać kogokolwiek o malwersację 90 milionów €.

Weszło już przeszło na ciemną stronę infantylnej propagandy, jak większość karykatur medialnych w naszym kraju. Niemiecka prasa wraz z Weszło czy Stadiony. net, z gównianego projektu znanej w Europie pracowni architektonicznej, stadionu w szczerych polach Mainz, zobiła produkt wręcz eksportowy a nasza prasa wraz z Weszło na czele, z solidnego stadionu Wisły w centrum Krakowa, zrobiła produkt wstydu i prokuratorskich oskarżeń, bo my tu nie pytamy wyłącznie, gdzie leży Trałka i czy jest sexy, tylko kto w Krakowie zmalwersował 90 milionów € a to znaczna różnica, nawet dla natrętnie ambitnych kpiarzy pokroju Weszło ?.
Ostatnio edytowane przez kot : 02.04.2010 o godz. 11:53.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując