Wyświetl pojedynczy post
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.04.2010, 22:14
Cichy napisał(a):Wyświetl post
Miły kocie, jak już wcześniej wspominałem stadiony w Lipsku i Hannoverze były arenami MŚ 2006. Można na tej podstawie wysnuć śmiały wniosek, że chyba jednak mają klasę przynajmniej elite. W dodatku ten w Lipsku postawiono w niecce tworzonej przez dawne trybuny bodajże stutusięcznika, który wcześniej został wyburzony.
Jeśli chodzi o Hannover, to przede wszystkim był on budowany sporo wcześniej, przez 6-7 lat ceny nieco poszły w górę. Ponadto, stadion ten ma dość ubogie zaplecze - na MŚ wejście przypominało stare R22, czyli bramę z kołowrotami i przejście przez spory plac by dostać się na stadion. "Podtrybunie" w dużej części nie było osłonięte ścianą, nie było budynkiem - ot wchodziło się po schodkach z wspomnianego wcześniej placu i wolna przestrzeń - u nas to jednak jest ogromny budynek. Trybuna naprzeciw głównej w ogóle nie miała zaplecza - wchodziło się na nią przez trybunę za bramką i kierowało promenadą na swoje miejsca. Pod tą trybunę nie dało się wejść - gastronomia była ulokowana przy tej promenadzie, pomiędzy pierwszym a drugim piętrem. Trudno mi ocenić trybunę główną - na niej nie byłem i nie przyglądałem się zapleczu, ale mam wrażenie, że było dużo bardziej ubogie, zarówno jeśli chodzi o skomplikowanie konstrukcji jak i kubaturę. Oczywiście nie mówię, że tak nie powinno być, ale mówię o różnicach, które bardzo wpływają na ograniczenie kosztów - mimo iż taka konstrukcja też spełniała wymogi MŚ. No i wydaje mi się, że u nas bardzo koszty wzrosły z powodu gruntu, na którym prowadzono budowę - bardzo grząskiego. Stąd m.in. bardzo głębokie fundamenty, pogłębiane zresztą w trakcie budowy, bo nie wszędzie przeprowadzono badania geologiczne przez wykonaniem projektu.
Odpowiedz cytując