Wyświetl pojedynczy post
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.03.2010, 20:38
Co do Lecha - wszedłem na ich forum, poczytałem i zauważyłem ciekawą rzecz, która z resztą i na naszym forum się często przewija

Remis - pseudogracze, kopacze, pseudotrener, bez jaj, bez taktyki, bez pomysłu itp

A wystarczyło żeby wiatr zawiał mocniej / słabiej przy stale Peszki ...

Kopacze kopaczami, ale każdemu zdarza się słabszy mecz.

Co do roli trenera - nie zgodzę się że "żadna". To trener ma koncepcję gry i do tej koncepcji dobiera graczy. Gdyby został Maciek Skorża (którego bardzo szanuje) to nie wiadomo, czy Kirm dośrodkowałby tak jak to zrobił Piotr Brożek a zamiast Boguskiego Brożek znowu zaliczyłby pudło. To trener mówi, jakiej gry oczekuje, jakie schematy ćwiczymy na treningach, jak się mają piłkarze ustawiać, jak asekurować, kiedy łapać na spalonych, kiedy grać skrzydłami, kiedy stosować pressing itp. Rola trenera jest ogromna. Jeśli trener prowadzi treningi na zasadzie "gramy mecza, kto pierwszy podniesie piłkę ma plastra od wszystkich z przeciwnej drużyny" to po 2 miesiącach takich treningów wyniki ewidentnie WIDAĆ w trakcie meczu. Szybka, kombinacyjna gra, jakby ktoś nie zajarzył A jak Maciek Skorża mówi że potrzebuje silnego i wysokiego napastnika umiejącego grać tyłem do bramki, zastawić się, to nie dziwi już skąd te "baloniki" od naszych obrońców, skąd brak gry bez piłki i pokazywania się do rozgrywania, skąd brak więcej pomysłów na grę niż wspomniane wyżej baloniki.

Dlatego liczę, że Heniek nauczy naszych grać tak, że ręce same będą składać się do oklasków.
Odpowiedz cytując