Wyświetl pojedynczy post
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.03.2010, 02:13
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Tzw dzida to część taktyki każdego zespołu - czasami jest to przemyślane posunięcie, najczęściej jest to stosowane jako element tzw bezpiecznej gry-Masz piłkę, rywal naciera a Ty żywcem nie masz do kogo podać - zamiast kombinować co może skończyć się bolesną stratą, je*iesz do przodu.

Cała filozofia polega na tym żeby takich sytuacji było jak najmniej, czyli żeby partnerzy tak grali bez piłki, by były bezpieczne warianty rozegrania.I tu faktycznie czeka gigantyczna praca do wykonania.
Pisałem o tym w innym wątku, ale warto przypomnieć statystykę z angielskiej Premiership:
liczba długich podań / liczba wszystkich podań * 100%
1. Arsenal 9%
2. Chelsea 11%
3. MU 11%
4. Fulham 13%
5. Liverpool 14%
...
16. Sunderland 19%
17. Hull City 19%
18. Blackburn 19%
19. Bolton 21%
20. Stoke 21%

Lepsze zespoły mają lepszych technicznie zawodników. W Polsce sytuacja jest analogiczna, to powinno narzucać pewien styl gry zespołu.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa