Cytat:
|
Czy zatrudnianie dla 27 ludzi - 34 tys. osób nie jest nieco nienormalne? UE liczy 170 tys. urzędników, Polska pół miliona - ale o czym my w ogóle mówimy? Jeżeli UE przekształci się w państwo to liczba ich nie zmaleje. Jeżeli rozmawiamy o UE przed Lizbońskiej - to była to tylko i wyłącznie organizacja międzynarodowa - czy ONZ, albo WTO zatrudniają taką liczbę ludzi? Jeżeli mówimy o urzędnikach w Polsce to mówimy o urzędnikach - skarbowych, pocztowych i jakich tam jeszcze obsługujących cały system. W przypadku UE mówimy tylko o obsłudze organizacji międzynarodowej.
|
Nie chce mi się dyskutować o tym , czy jest to słuszne , czy nie .
Tak jak już pisałem wcześniej , nie chciałbym za bardzo rozkręcać merytorycznej dyskusji . Uważam , że potyliczny temat pasuje do tego bardziej
Cytat:
|
170 tys. szacowane przez tak "kochane" przez Unie "Open Europe" może być? ;-)
|
Tylko Ty masz ,,szacunki'' instytutu , który lekko pisząc ma dosyć sceptyczne podejście do Unii a ja mam oficjalne dokumenty posiadające rangę prawną
Cytat:
|
Na forum jest mnóstwo tematów - ten jest na tyle istotny, że chyba warto o nim dyskutować. Notka nie jest ani długa ani zawiła, przedstawia po prostu świętych "eurokratów" w innym świetle - w świetle ich kontaktów z Sowietami. Rozumiem, że temat dla Ciebie jest niewiarygodny, mimo przedstawienia dokumentów, ponieważ jesteś zagorzałym euroentuzjastą - jednak nie możesz zaprzeczyć, że przyszli ojcowie UE mieli co najmniej podejrzane relacje z przywódcami Sowieckimi.
|
Po pierwsze uważam , że temat nie jest na tyle istoty , żeby zakładać nowy wątek . Polityczny wystarczy .
Po drugie , być może jestem trochę przewrażliwiony , bo kiedy ja rozpoczynałem(w temacie politycznym) jakieś dyskusje dotyczące hmm pozytywnych przedsięwzięć Unii , to byłem oskarżany o to , że na forum piłkarskim pieprzę tylko o polityce(bzdura) , bądź co gorsza , ze robię to za pieniądze

Natomiast jak zauważyłem , jest to któryś już z kolei założony przez Ciebie temat , dotyczący tej samej kwestii i chyba innych dyskusji niż te ,,dowodzące'' rodzącego się unijnego totalitaryzmu , nie prowadziłeś.
Cytat:
|
jednak nie możesz zaprzeczyć, że przyszli ojcowie UE mieli co najmniej podejrzane relacje z przywódcami Sowieckimi.
|
zależy kogo uważasz za ojców zjednoczonej Europy .
Cytat:
|
,,The Paneuropa Union was founded in 1923 in Vienna by Count Richard Coudenhove-Kalergi, the son of an Austro-Hungarian (Habsburg) diplomat. Early leading members were Aristide Briand and Austrian chancellors Ignaz Seipel and Karl Renner. Opus Dei was founded in 1928 and at least in later times this group's objectives would essentially merge with those of the Paneuropa Union: 1) keep the Soviets out of Europe, and 2) create a Roman Catholic-oriented European superstate''
|