|
Z analizy rankingów, wynika, że Mistrz Szkocji - ktokolwiek by nim nie był najprawdopodobniej będzie grał w LM bez eliminacji, bo tryumfator LM zapewni sobie w niej udział poprzez miejsce w lidze (chyba, żeby LM wygrało Bordeaux lub Lyon - nie zajmując miejsca 1-2 w lidze francuskiej - raczej mało prawdopodobne, albo CSKA Moskwa chyba jeszcze mniej prawdopodobne).
Czyli spośród naszych ewentualnych rywali w eliminacjach LM wyżej rozstawieni bedą na pewno:
1) Mistrz Belgii (chyba, że ktoś uwierzy, że mistrzostwo zdobędzie ktoś inny w barażach niż Anderlecht lub Brugge);
2) Mistrz Szwajcarii - tylko w przypadku FC Basel - Zurich ma 20 pkt straty, Grasshopers 18 pkt
3) Mistrz Danii - chyba, że cudem wygra Esbjerg - mało prawdopodobne, lub Silkeborg - jeszcze mnie j prawdopodobne
4) Mistrz Bułgarii - chyba, że ligę wygra tam Okuka z Lokomotiw Sofia (3 miejsce 4 pkt straty)
5) Mistrz Czech - tylko, gdyby to była SParta Praga ewentualnie Slavia (ma 9 pkt straty i jest na 7 miejscu)
6) Mistrz Norwegii - na pewno Rosenborg
7) Mistrz Austrii - chyba, że cudem wygra Sturm Graz;
8) Mistrz Serbii - niezależnie która drużyna z Belgradu to będzie )Partizan czy Crvena Zvezda)
9) Mistrz Izraela - tutaj też niezależnie czy będzie to Maccabi czy Hapoel;
10) Mistrz Cypru - chyba, że będzie to Omonia Nikozja - aktualnie liderująca w lidze z Żurawskim;
11) Mistrz Słowacji, - chyba że MSK ZIlina przegra walkę o mistrza ze Slovanem lub kimkolwiek innym
12) Mistrz Chorwacji - chyba, że Dinamo Zagrzeb przegra walkę o mistrzostwo - nie realne
13) BATE Borisow
Czyli w powyższych 13 ligach, aż 4 ligi musiałyby zakończyć sie pomyślnie dla Wisły, aby Wisła zostałą rozstawiona w II rundzie el. LM......
Szansa jest moim zdaniem w przypadku:
Szwajcarii - mistrzem Young Boys Berno;
Czech - mistrzem ktokolwiek oprócz Sparty Praga;
Cypru - mistrzem koniecznie Omonia
Słowacji - mistrzem Slovan a nie MSk Żilina
Bułgarii - mistrzem koniecznie Lokomotiv Sofia
Czyli tylko 5 szans, z których 4 muszą wypalić, aby była szansa na rozstawienie. Wydaje mi się, że cudów nie ma, a i tak najpierw musimy obronić mistrzostwo Polski, a następnie wyeliminować teoretycznie słabszego przeciwnika w I rundzie (nie mówię tutaj o rundzie wstępnej z udziałem mistrzów Andorry, San Marino itd.....)
pozdrawiam
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|