Ja jestem ciekawy jak teraz będzie wyglądać sprawa transferów, czy pracę w Wiśle zachowają nasi skauci. Mam nadzieję ,że tak bo ktoś musi nam tych piłkarzy wyszukiwać a podobno Cupiał ma wyłożyć kasę na transfery w lecie i mam nadzieję że te pieniądze będą dobrze zainwestowane , bo wydać kasę każdy umie i nie trudno nakupić słabych czy średnich grajków za duże pieniądze . Kasperczak jest rozeznany tylko na Polskim rynku a wiadomo jacy są polscy piłkarze - drodzy i nie najlepsi ( choć bywają wyjątki) , nie było by mądrym posunięciem wydawanie dużych pieniędzy na takich grajków jak Kiełb czy Szczot. Pamiętamy jakie transfery zrobił Górnik, wydał duże pieniądze na piłkarzy których chciał Kasperczak a że Kasperczak znał tylko piłkarzy z polskiej ligi i tych z którymi wcześniej pracował to ściągnięto do Górnika , Gorawskiego , Strąka, Szczota, Bonina

którzy byli drodzy i nie wystarczająco dobrzy. Moim zdaniem spokojnie można byłoby znaleźć za granicą lepszych piłkarzy za mniejsze pieniądze albo nawet za porównywalne pieniądze ale kto miał ich szukać . Tacy trenerzy jak np. Bakero mają kontaktu zagranicą i mogą ściągać do drużyn wychowanków Barcelony , Kasperczak takich kontaktów nie ma (oczywiście chodzi mi o kluby zagraniczne)- już nie ma bo pare ładnych lat temu jak pracował jeszcze we Francji to takie znajomości posiadał, teraz piłkarzy obserwuje na bieżąco tylko z Polskiej ligi. Żeby zbudować mocny zespół potrzebne są wzmocnienia ale nie stać nas na wzmocnienia najlepszymi piłkarzami z Polskiej ligi ( na Glika, Jodłowca, Grosika) a piłkarze jakich ściągał do Górnika Kasperczak typu Szczota, Bonina

będą wyrzuceniem dużych pieniędzy w błoto dlatego uważam że nasi skauci powinni nadal pracować dla Wisły mimo tego że trener się zmienił a oni przecież byli pomysłem Skorży a Jarosz raczej jest od negocjacji a nie od szukania piłkarzy, Kasperczak też już nie będzie jeździł na mecze jak to robił nieraz Skorża bo ma już swój wiek i nie wyobrażam sobie Kasperczaka jak jeździ po europie przed okienkiem transferowym i szuka piłkarzy którzy wzmocnią nasz zespół. Wg mnie Cupiał powinien zatrudnić teraz również kogoś odpowiedzialnego za transfery, jakiegoś szefa skautów który współpracowałby z Kasperczakiem np. Mielcarski byłby idealnym kandydatem bo w przeciwnym razie w lecie możemy znów być zaskoczeni jak Wisła zaprezentuje nowych piłkarzy : Strąka, Pazdana, Bonina czy Szczota . Ale jak nasi skauci wypatrzą jakiegoś piłkarza to i tak ,i tak trener powinien go obejrzeć na żywo w jakimś meczu , bo to on decyduje czy jakiś piłkarz pasuje do jego koncepcji gry. Pożyjemy zobaczymy ale mam pewne wątpliwości jeśli chodzi o aspekt transferów w następnym okienku transferowym. Skorża miał już swoją listę zawodników , zaczął ją tworzyć jeszcze za czasów pracy z Bednarzem i wiedział na co jakiego piłkarza stać, dzięki temu w naszej drużynie jest Kirm , Alvarez, Christov ... i dodajmy że nie miał pieniędzy na transfery teraz ma być inaczej , tylko czy odpowiedni kandydaci do gry w Wiśle bedą ?