Wyświetl pojedynczy post
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.03.2010, 20:44
Wiślak-1990 napisał(a):Wyświetl post
a Brożek w wywiadzie powiedział tak: „Nie wiem. Nie wyglądamy za dobrze. Ale mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj na tyle było nas stać. Nie wiem, co się dzieje. Przede wszystkim nie utrzymujemy piłki z przodu i to jest problem, bo ta piłka wraca i musimy dużo biegać. No i ta gra się nie klei. Są tu oczywiście braki typowo piłkarskie” to co ma do tego Skorża? ma ich nauczyć przetrzymywać piłkę czy prosto podać?
Właśnie tak. On jest od tego, żeby pokazać co chce żeby grali. Pamiętam treningi z Petrescu. Na wielu z nich pewnym punktem było rozgrywanie ataku pozycyjnego, ćwiczyli schematy rozegrania, jak się zachowywać w ataku pozycyjnym czy kontrataku w danej sytuacji/różnych sytuacjach. W dodatku siłą Petrescu było też doświadczenie z gry jako piłkarza. On na tych treningach był takim trochę "grającym trenerem", często grał z nimi gierki, "dziadka", ćwiczył schematy rozegrania. To budowało więź i pozwalało Petrescu popatrzeć na drużynę i poszczególnych zawodników z dwóch stron: z zewnątrz jako trenera i wewnątrz jako kolegi z drużyny. Na pewno często mu to ułatwiało, dawało wskazówkę kto nadaje tempo w grze drużyny, kto jest ważnym ogniwem i kto jest w formie. Poza tym było widać, że on ma pomysł na grę drużyny. Widziałem wiele razy jak były ćwiczone schematy rozegrania ataku pozycyjnego na treningach. To właśnie trener jest od tego, żeby pokazać im co powinni grać i jak się w poszczególnych sytuacjach zachowywać. No bo na miłość boską nie róbmy z zawodu trenera kukły, której zadaniem jest tylko obserwowanie tego co się dzieje na boisku w meczach.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"